2 Videokortit ja -työasemat

Digitaalinen video

Videokorttien ominaisuuksia
Videokortteja on nykyisin laaja valikoima parin sadan euron sieppauskortista tuhansien eurojen ammattitason videokortteihin.

Videokorttia tarvitaan analogisen videosignaalin muuttamiseen digitaaliseen muotoon. Digitaalisen videokuvan siirrossa ei välttämättä tarvita varsinaista videokorttia, vaan digitaalisessa muodossa olevan datan siirrossa tietokoneen kiintolevylle voidaan käyttää FireWire-lisäkorttia (IEEE 1394 -liitäntä). Videokortti asennetaan joko PCI- tai AGP-väylään ja videon siirtoon tarvitaan kiintolevyn, jonka siirtonopeus on vähintään 4,5 Mt sekunnissa. Parhaita AV-käyttöön ovat SCSI-kiintolevyt, mutta nykyään IDE-levyjen nopeus ja laatukin usein riittää. Yleensä videokorteilla on oma epästandardi kodeekki, jolla kaapattu videotiedosto pakataan. Nämä kaapatut videotiedostot eivät ole käyttökelpoisia muissa, kuin ko. pakkausformaattia käyttävissä laitteissa.

Yleensä videokortilla myös äänikortti, joten erillistä äänikorttia ei välttämättä tarvita. Useimmiten videokortin rinnalle riittää jokin perustason äänikortti.

Digitaalinen video sisältää myös digitaalisen äänen, ja videokameralta voidaan kaapata myös pelkkä digitaalinen ääni. Äänen voi erottaa videoleikkeestä omaksi tiedostokseen myös videoeditointiohjelmassa.

Videokortin valinta
Jos on tarkoitus käyttää myös analogista videokuva-aineistoa (VHS, SVHS, Hi8), pitää videokortissa olla DV-liitännän lisäksi myös analogiliitännät tai ulkoinen analogi-digitaali - muunnin. Jos analogisen videomateriaalin käyttö on satunnaista, voidaan tarvittava aineisto siirtää ensin digitaalivideokameralle eikä analogisilla liitännöillä varustettua videokorttia tarvita. Videokortin valinnassa on tärkeää varmistaa kortin toimivuus aiotussa työasemaympäristössä ja käyttöjärjestelmässä. Videokortin hinta riippuu paljolti siitä, kuinka paljon reaalisaikaisia ominaisuuksia kortti sisältää. Joissakin korteissa osa suotimista ja tehosteista on realiaikaisia, osa näkyy vasta videon renderöinnin jälkeen, mikä hidastaa editointia huomattavasti. Kannattaa myös selvittää mitä ohjelmia kortin mukana toimitetaan.
Videokortin hinta on tietenkin vähän korkeampi, jos mukana on esim. Adobe Premieren täysversio. Esimerkiksi Canopus -tuotteista harrastelijakäyttöön soveltuva varsin paljon reaaliaikaisia tehosteita sisältävä videokortti (sis. Premiere) maksaa noin 900 euroa ja ammattitason kortti laajempine reaaliaikaisuusominaisuuksineen n. 1700 euroa (v. 2003).

Varsin varteenotettava vaihtoehto on esim. Pinnaclen tuotteet, joissa editointiohjelman lisäksi tulee tehokas näytönohjain ja firewire-kortti videon siirtoa varten. Videokorttimarkkinat ovat DV-videon ja multimediakoneiden tehojen kasvun myötä tilanteessa, jossa koneen näytönohjainta tehokkaasti hyödyntävästä editointiohjelmistosta on tullut päätuote ja firewire-kortista kylkiäinen. Uusissa multimediakoneissa ja on useimmiten firewire-liitäntä ja polttava DVD vakiona ja tehot riittävät loistavasti DVD-tasoisen videon editointiin. Kysymys on siis yhä enemmän editointiohjelmiston valinnasta.

PC - tai Mac -työasema
Laadukkaita videoeditointiin sopivia työasemapaketteja on saatavilla sekä PC että Macintosh- ympäristöissä. Nykyisin tavalliset uudet mikrotietokoneet soveltuvat suoraan harrastajan käyttöön. Tarvitaan vain digitaalivideoliitäntä (videokortti, firewire tai näytönohjaimeen integroitu DV-liitäntä). Harrastajatason editointityöaseman saa noin molemmissa ympäristöissä jo noin 2-3 000 eurolla.

Vaativampaan käyttöön kannattaa hankkia erityisen nopeat ja isot kovalevyt, runsaasti keskusmuistia ,mahdollisesti kahden prosessorin yksikkö (dual emolevy), reaaliaikaiset efektit mahdollistava laadukas videokortti, iso näyttö sekä erillinen editointimonitori ja äänentoistolaitteet.

Nykyisin kannettavissa tietokoneissakin alkaa olla riittävästi tehoa videoeditointiin. Firewire -liitäntä ja polttava DVD ovat myös kannettavissa yleistymässä, joten videoeditointia voi mukavasti harrastaa vaikkapa kesämökillä.

Videostudion työasema ja ohjelmistot (esimerkkikokoonpano)
- KATSO päivän tarjoukset videoalan yritysten web-sivuilta:
www.avecommedia.fi
, www.proav.fi , www.futurecad.fi

Pentium 4 tasoinen PC-mikro 3,0 GHz:n prosessorilla, Windows 2000 tai XP
Näyttönä laadukas 19 tai 21 tuuman XGA-näyttö
Keskusmuistia 1 Gt, AV-kiintolevyt 100 Gt + 100 Gt
Canopus DV Storm - videokortti
DVD-RW asema
videomonitori (SVHS-laatu) ja SVHS-nauhuri
mahdollisesti MiniDV-nauhuri (ei välttämättä tarvita, kun videokamera toimii nauhurina)

Ohjelmat:
- Adobe Premiere 6.5
- Mind Manager 4.0
- Adobe Photoshop 7, Macromedia Flash MX


> Digivideo :1 2 3