Kivikot ja louhikot

takaisin

KASVUPAIKKA:

Kivikot ja louhikot ovat yleensä karuja sekä lämpötila- ja kosteusoloiltaan ääreviä kasvuympäristöjä. Ne ovat syntyneet esim. jyrkänteen alapuolelle kallion rapautumisen tuloksena tai ne voivat olla jääkauden jälkeisen kehityksen muodostamia muinaisrantoja. Pohjois-Suomen laajat kivikko- ja louhikkoalueet, "pirunpellot" eli kivikkorakat ovat syntyneet etupäässä pakkasrapautumisen tuloksena.

KASVILLISUUS
Kivikon tai louhikon sijainnilla rinteessä sekä kallioperän ravinteisuudella on ratkaiseva merkitys kohteen kasvillisuuden kannalta. Esim. etelärinteillä sijaitsevat kohteet ovat hyvin kuivia ja paahteisia kasvupaikkoja, jolloin niiden kasvillisuus muodostuu lähes yksinomaan jäkälistä. varjorinteiden kivikot ja louhikot ovat usein sammalkasvuston peittämiä. Kivikoissa ja louhikoissa
tavataan kasvupaikasta riippuen myös ruohokasvillisuutta, esim. kallioimarretta ja ketunliekoa. Kallioperän ravinteisuus voi toisinaan näkyä esim. vaateliaiden ruoho- ja pensaslajien esiintymisenä.

 

Kivikot voivat olla toisinaan jääkauden jälkeisen kehityksen muodostamia muinaisrantoja.

 

METSÄNHOITO:

Nämä kohteet ovat äärimmäisen karuutensa vuoksi erittäin herkkiä maaston kulumiselle, mistä johtuen ne tulisi jättää kokonaan metsätaloustoiminnan ulkopuolelle. Mahdolliset hakkuut tulee tehdä hyvin varoen talvisaikaan. Puuntuotannollinen kyky on kaikilla näillä paikoilla hyvin alhainen joten niiden jättämisestä luonnontilaiseksi aiheutuu harvoin merkittäviä tuotannollisia tappioita.

 

LUONNONTILAISUUS:

Luonnontilaisuuteen kuuluvat vanhat, kitukasvuiset, pienikokoiset männyt ja yksittäiset kelot.

 

 

 

 

 

 

 

METSÄLAIN MUKAINEN ERITYISEN TÄRKEÄ ELINYMPÄRISTÖ.