suomalaisten ja ulkomaalaisten avioliitot

 

Suomalaisien ja ulkomaalaisien avioliitot lisääntyvät koko ajan. Vuonna 2001 meni naimisiin 2 100 suomalaista miestä ulkomaalaisen naisen kanssa. Se on 1/5 enemmän kuin vuonna 2000. Samana vuonna 1500 suomalaista naista meni naimisiin ulkomaalaisen miehen kanssa. Se on ¼ enemmän kuin vuonna 2000.
12 600 suomalaista naista oli naimisissa ulkomaalaisen miehen kanssa vuonna 2001. Samana vuonna 15 400 suomalaista miestä oli naimisissa ulkomaalaisen naisen kanssa.

Eniten ulkomaalaisia aviomiehiä ja –vaimoja on Venäjältä. Miehet menevät naimisiin usein venäläisen, virolaisen tai thaimaalaisen naisen kanssa. Nainen menee usein naimisiin venäläisen, yhdysvaltalaisen ja turkkilaisten miehen kanssa. Aviomiehen kotimaa on usein myös Viro, Marokko, Ruotsi, Englanti tai Saksa.
 
Itä-Suomessa suomalaiset menevät venäläisten kanssa naimisiin enemmän kuin muualla Suomessa. Värtsilässä, Tohmajärvellä, Tuupovaarassa ja Kesälahdella tällaisia avioliittoja on paljon. Näissä kunnissa yli joka 10. avioliitto on sellainen, että toinen aviopuoliso on suomalainen, toinen ulkomaalainen. Usein suomalainen mies on paljon vanhempi kuin venäläinen vaimo. Naiset haluavat Suomeen, koska he ajattelevat, että Suomi on rauhallinen ja turvallinen maa. Rakkaus ei aina ole tärkein syy avioliittoon.
Avioliitot eivät aina onnistu. Suomalainen mies eroaa eniten virolaisesta naisesta ja suomalainen nainen turkkilaisesta ja marokkolaisesta miehestä. Yli 10 % suomalaisesta naisesta eroaa marokkolaisesta tai turkkilaisesta miehestä vuoden aikana.
Miksi avioliitto on joskus suomalaisen ja ulkomaalaisen välillä vaikea? Ei ole helppo asua vieraassa kulttuurissa, kun kieli on vaikeaa ja työtä ei ole. Myös erilaiset uskonnot voivat olla ongelma. Ystäviä on vaikea löytää ja suomen kielen kursseja on vähän. Usein ulkomaalaiset tuntevat, että he ovat Suomessa yksin, kun sukulaiset ja ystävät asuvat kotimaassa.

 

Tilastotietoja ulkomaalaisten ja suomalaisten avioliitoista:

http://www.utu.fi/erill/instmigr/fin/f_28.htm

 

Sanasto; etsi sanakirjasta uudet sanat ja käännä omalle kielelle
 1. lisääntyä <-> vähentyä
 2. mennä naimisiin = avioitua = solmia avioliitto
 3. enemmän <-> vähemmän
 4. turvallinen <-> turvaton
 5. aina = joka kerran <-> ei koskaan
 6. tärkeä <-> turha
 7. syy (asia, miksi jokin tapahtuu)
 8. onnistua (jokin asia menee hyvin) <-> epäonnistua
 9. erota (hän eroaa eli hän ottaa avioeron)
 10. eniten <-> vähiten
 11. vuoden aikana = vuodessa = vuoden kuluessa
 12. vaikea <-> helppo
 13. uskonto (esimerkiksi luterilaisuus tai islam)
 14. löytää
 15. tuntea
 16. yksin
HUOMIO:
paljon – enemmän – eniten (lisääntyä)
vähän – vähemmän – vähiten (vähentyä)
tärkeä – tärkeämpi - tärkein

 

Keskustelu- ja kirjoitustehtävät
 1. Miksi suomalaisen ja ulkomaalaisen avioliitto on usein vaikea? Mitä voi tehdä, jos on avioliitossa ongelmia?
 2. Miksi Itä-Suomessa on paljon avioliittoja suomalaisten ja venäläisten välillä? Mitä ongelmia Itä-Suomessa on ulkomaalaisilla?
 3. Onko sinun mielestäsi Suomi turvallinen ja rauhallinen maa asua? Mitä hyvää ja mitä huonoa Suomessa on?

 

Tehtävä 1 Sivun alkuun
Tehtävä 2 Materiaalisivulle