SAUNA

 

 1. LAUDE - LAUTEET - LAUTEELLA
 2. SANKO - SANGOT - SANGOSSA
 3. PESUVATI - PESUVADIT - PESUVADISSA
 4. KIUAS - KIUKAAT - KIUKAALLA
 5. KAUHA - KAUHALLA
 6. LAUDELIINA (=PEFLETTI)
 7. PESUSIENI - PESUSIENET - PESUSIENELLÄ
 8. VIEMÄRI - VIEMÄRIT - VIEMÄRISSÄ
 9. JAKKARA - JAKKARAT
 10. LÄMPÖMITTARI
 11. VASTA (=VIHTA)
 12. LÖYLY

 

Liisa menee alakerran saunaan. Hänellä on saunavuoro joka lauantai kello 16.00 - 17.00. Hän panee lenkkimakkaran folioon ja kiukaalle. Hän katsoo lämpömittarista, että saunassa on + 90 astetta lämmintä. Liisan mielestä, se on juuri sopiva lämpö. Hän hakee löylyvettä sankoon Liisa istuu ylälauteella. Hän heittää kauhalla vettä kiukaalle. Sitten hän vihtoo (vastoo) itseään vastalla. Välillä hän käy suihkussa ja menee takaisin löylyyn.
Pesuhuoneessa hän peseytyy ja pukuhuoneessa pukeutuu. Liisalla on puhdas ja raikas olo saunan jälkeen. Kun hän lähtee saunasta, hän hakee foliossa olevan makkaran kiukaalta. Saunan jälkeen hän menee kotiin. Pekka on vähän sairas ja siksi hän ei halunnut lähteä mukaan saunaan. Pekka kysyy: "Oliko hyvät löylyt?" Liisa vastaa: "Kiitos, oikein hyvät" Sitten he yhdessä syövät makkaraa ja juovat mehua. Pekka kertoo, että hän lapsena maalla talvella saunoi puusaunassa ja kävi aina välillä ulkona pyörimässä lumessa. Liisa kertoo, että hän on kerran käynyt avannossa uimassa saunan jälkeen. Avantouinti on terveellinen harrastus.
Pekka sanoo: "Ulkomaalaiset varmasti ihmettelevät, kun suomalaiset menevät aina alasti saunaan esimerkiksi uimahallissa, vaikka eivät edes tunne toisiaan. Se on suomalainen traditio."
Liisa kertoo, että hän oli kuullut jostakin, että tämä on ongelma uimahallissa, koska siellä on pakko mennä saunaan ilman uimapukua. Hän myös kertoo, että Joensuun Vesikko-uimalassa on myös turkkilainen höyrysauna. Yhdessä he ovat sitä mieltä, että sauna on hyvä keksintö ja suomalaisille hyvin tärkeä!

 

 1. vihtoa, vastoa (vihdon, vaston)
 2. peseytyä (peseydyn)
 3. pukeutua (pukeudun)
 4. puhdas - puhtaat
 5. raikas - raikkaat
 6. saunoa
 7. pyöriä
 8. avanto - avannot - avannossa
 9. avantouinti - avantouinnit
 10. ihmetellä (ihmettelen)
 11. alasti, ilman vaatteita
 12. höyry
 13. keksintö - keksinnöt

 

Kirjoita vastaus paperille:
 1. Missä ihmiset alussa asuivat? Mitä materiaaleja he käyttivät?
 2. Mistä voi suomalaiset tekevät vastan? Mitä he vastalla tekevät?
 3. Mitä kaikkea saunassa aikoinaan ihmiset tekivät?
 4. Onko sinun kotimaassasi saunoja? Mitä mieltä olet saunasta?

 

Tehtävä 1 Tehtävä 4 Alkuun
Tehtävä 2 Tehtävä 5 Materiaali sivulle
Tehtävä 3