Palaa takaisin

APRILLIPÄIVÄ 1.4
Kielitaso 2

 

Aprillipäivänä ihmiset narraavat toisiaan, eikä siitä saa suuttua. Aprillipilat ja pienet hauskat huijaukset kuuluvat aprillipäivään. Hauskinta on, jos saa toisen ihmisen tekemään jotakin turhaan tai uskomaan asian, joka ei ole totta. Vaikka kaikki tietävät, että nyt on aprillipäivä, pilat onnistuvat hyvin! Aprillijutut lehdessä yleistyivät Suomessa 1960-luvulla. Lehdessä kerrotaan jokin asia, joka ei ole totta. Juttu on kuitenkin sellainen, että se voisi olla totta. Ihmiset lukevat lehteä ja miettivät, mikä juttu on aprillijuttu. Mistä sana aprilli tulee? Se tulee englannin kielen sanasta April, huhtikuu. Tästä tulee myös verbi aprillata. Sinä voit aprillata jotakin ihmistä aprillipäivänä.
 
Pilaileminen on tuttua monissa maissa ja kulttuureissa. Kristinuskon maissa 1.4. vietetään Juudaksen päivää. Juudas on kristinuskon mukaan mies, joka petti Jeesuksen. Tästä tulee päivä, jolloin tapahtuu petoksia, huijauksia ja epäonnen asioita. Aikaisemmin ihmiset uskoivat, että 1.4. paholainen tuli taivaasta maan päälle. Paholaista vastaan voi taistella vain pilailemalla, huijaamalla ja nauramalla.
 
Roomalaiset viettivät ennen huhtikuussa juhlaa, jossa tavallinen kansa heitti mädillä kaloilla yläluokan ihmisiä. Tämän takia kala esiintyy usein aprillipäivässä myös tänä päivänä.
 
Aprillipäivä yleistyi 1500-luvulla. Ranskassa alkoi uusi vuosi aikaisemmin huhtikuussa. Vaikka 1500-luvulla Ranska muutti vuoden ensimmäisen päivän tammikuuhun, monet ihmiset halusivat viettää uuden vuoden juhlaa huhtikuussa. Muut ihmiset nauroivat näille ihmisille ja pilkkasivat heitä. Pilkkanimi oli ”huhtikuun kala”. Kun Ranskassa on nykyisin aprillipäivä, ne ihmiset, joita joku huijaa, saavat pilkkanimen ”huhtikuun kala”. Ruotsissa taas pilkkanimi on silli. Monessa muussa Euroopan maassa pilkkanimi on jokin muu eläin: hanhi, käki, aasi, vasikka.
 
Suomessa aprillipäivän eläin on myös silli. Aprillipäivänä voit sanoa huijatulle ihmiselle lorua: ”Aprilliä, aprilliä, syö silliä, juo kuravettä päälle”. Aprillipäivä tuli Suomeen 1700-luvulla, mutta tavallinen kansa alkoi viettää sitä 1800-luvulla.
 
Aprillipäivänä täytyy aina muistaa, että aprillaus on hauska tapa, mutta ketään ihmistä ei saa loukata oikeasti. Huono pila on esimerkiksi sellainen, että joku julkaisee lehdessä jonkun ihmisen kuolinilmoituksen tai lähettää lehteen henkilökohtaista -palstalle tutun ihmisen puhelinnumeron. On myös hyvä muistaa, että jos joku huijaa sinua aprillipäivänä,  et saa siitä suuttua!
 

ESIMERKKEJÄ APRILLIPILOISTA:
 

  • Eteläsuomalaisessa lehdessä luki, että kauppa järjestää ilotulituksen kello 15.00. Ihmiset menivät katsomaan ilotulitusta, mutta sitä ei ollut. Kauppa keksi hyvän mainostempun!
     
  • Työpaikalla ihmiset jättävät työkaverin pöydälle soittopyynnön insinööri Karhulta tai neiti Sudelta. Kun työkaveri soittaa puhelinnumeroon, Korkeasaaresta joku vastaa.
     
  • Oppilas panee ketsuppia päähän ja menee lattialle. Opettaja tulee luokkaa ja säikähtää. Opettaja haluaa soittaa ambulanssin. Silloin muut oppilaat huutavat: Aprilliä, aprilliä!
     
  • Tytär tulee kotiin sormus sormessa ja kertoo, että hän on mennyt kihloihin, häät ovat pian ja että hän on raskaana. Kun vanhemmat järkyttyvät, tytär alkaa nauraa.  Helpottuneet vanhemmat muistavat, että on aprillipäivä!
     
  • Poika huutaa: ”Isä, joku yrittää varastaa autoa pihalta!” Kun isä ryntää ulos,  poika alkaa nauraa. Auto seisoo turvallisesti pihalla.
     
  • Rehtori puhuu keskusradioon: ”Olemme saaneet tänään yllätysvieraan. Täällä huoneessani seisoo Mika Häkkinen.” Oppilaat ryntäävät rehtorin työhuoneeseen, jossa rehtori odottaa ja nauraa.
     
  • Kauppa ilmoittaa lehdessä, että 100 ensimmäistä asiakasta saa ilmaisen kahvipaketin. Ulkona on pitkä jono ennen kuin ovet avataan…
     
  • Poika lähettää isän kännykkään Soneran puhelinnumeron ja viestin: ”Valitettavasti meidän täytyy sulkea puhelimenne häiriösoittojenne takia.”
     
  • Äiti sanoo pienelle lapselle: ”Mene naapuriin ja pyydä jäätelön ja suklaan siemeniä, tänään on juhlat!” Lapsi menee ja naapurilla on hauskaa!
     
  • Tyttö huudahtaa ystävälleen, kun he kävelevät kadulla: ”Katso, taivaalla lentää kuollut lintu!” Ystävä katsoo pelästyneenä taivaalle.

 

Palaa takaisin

Sivun alkuun Tehtävät  Kielitaso1