Palaa takaisin

HÄÄT

Häät ovat romanttinen tapahtuma, johon morsian pukeutuu niin kuin sadun prinsessa. Hänellä on usein valkoinen pitkä puku, huntu ja kaunis morsiuskimppu kädessä. Sulhasen puku on usein frakki tai smokki tai tumma puku. Valkoinen puku on morsiamen väri – juhlavieraat eivät yleensä pukeudu valkoisiin vaatteisiin. Häissä on yleensä kukkakoristeet, hääauto, hääkakku, häävalssi ja paljon muuta kaunista ja romanttista. Häitä on eniten kesä- ja heinäkuussa. Suosituin aika on juhannus. Kirkko täytyy varata vähintään puoli vuotta aikaisemmin, jos haluaa kesähäät.

 

Suurin osa ihmisistä haluaa kirkkohäät. Luterilainen häät tulivat Suomeen 1600-luvulla. Vain noin yksi pari viidestä valitsee siviilivihkimisen maistraatissa. Maistraatissa on usein mukana vain lähimmät ystävät tai lähisukulaiset. Muut häävieraat tulevat suoraan juhlapaikalle.  Siviilivihkiminen tuli Suomeen vuonna 1917.

 

Morsianta auttaa häissä kaaso, joka on morsiamen ystävä tai sukulainen. Kaaso auttaa suunnittelemaan ja järjestämään häät. Kaaso esimerkiksi auttaa, kun morsian pukeutuu. Bestman eli puhemies auttaa sulhasta. Hänellä on esimerkiksi morsiamen vihkisormus häihin saakka. Hän ajaa hääautoa ja huolehtii seremoniasta.

 

Kirkkohäissä morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat kirkossa vasemmalla puolella ja sulhasen sukulaiset ja ystävät oikealla puolella. Lähisukulaiset istuvat kirkon etuosassa. Yleensä isä kävelee morsiamen kanssa alttarille. Sulhanen seisoo alttarin vasemmalla puolella ja odottaa morsianta. Bestman seisoo hänen takanaan.

 

Häät alkavat, kun kirkon ovet aukeavat, morsian tulee sisälle ja häämarssi soi.  Isä on morsiamen oikealla puolella ja pitää morsianta kädestä. He kävelevät yhdessä alttarille. Morsiamen takana  kävelevät usein morsiusneidot tai sulhaspojat, jotka ovat sukulaisia tai ystäviä. Usein he ovat lapsia. Ihmiset seisovat, kun morsian kävelee alttarille. Nykyisin morsian ja sulhanen voivat kävellä tasa-arvoisesti yhdessä alttarille.  Silloin morsian on sulhasen vasemmalla, sydämen puolella.

 

Alttarilla sulhanen ja morsian polvistuvat kuuntelemaan pappia. Hän antaa mm. ohjeita avioliittoon. Pappi  kysyy: ”Tahdotko sinä Tiina Virtanen ottaa puolisoksesi Pekka Lahtisen…”  Morsian vastaa: ”tahdon”. Sen jälkeen pappi kysyy saman sulhaselta. Sulhanen laittaa sormuksen morsiamen vasemman käden sormeen, nimettömään. Sen jälkeen morsiuspari suutelee. Lopuksi pappi antaa sulhaselle vihkiraamatun.

 

Tämän jälkeen soi taas musiikki, kun morsiuspari kävelee ulos kirkosta. Heidän jälkeensä lähtevät morsiusneidot, sulhaspojat, kaaso ja bestman lähtevät heidän jälkeensä. Sitten lähtevät kirkon etuosassa istuvat ihmiset ja viimeisenä kirkon takaosassa istuvat ihmiset. Häissä morsiuspari tulee ulos viimeisenä, koska he odottavat, että vieraat menevät ensin ulos. Vieraat heittävät heidän päällensä riisiä. Riisi tuo morsiusparille onnea, rikkautta ja paljon lapsia. Morsiuspari lähtee autolla, jonka perässä on paljon esineitä. Ne kilisevät, kun bestman ajaa autoa. Tämä tapa tulee siitä, että ennen vanhaan ihmiset halusivat, että pahat henget lähtevät pois. He ajattelivat, että pahat henget pelkäävät kovaa meteliä.

 

Tämän jälkeen vieraat lähtevät hääpaikalle juhlimaan. Hääpaikka voi olla esimerkiksi koti, ravintola jne. Usein morsiuspari menee ensin valokuvaan tai he ajavat ympäri kaupunkia hääautolla. Kun he tulevat hääpaikalle, appivanhemmat onnittelevat heitä ensimmäisinä. Tämän jälkeen vieraat onnittelevat morsiusparia. Sitten vieraat juovat maljan morsiusparille. Maljan kohottaa morsiamen isä tai bestman.

 

Hääpaikalla on pöytä, johon vieraat laittavat häälahjat.  Kaikki voivat käydä katsomassa, mitä lahjoja pöydällä on. Morsiuspari istuu morsiuspöydässä, joka on keskellä juhlapaikkaa. On tärkeää, että kaikki näkevät morsiusparin.

 

Hääjuhlassa on kahvipöytä ja usein myös muuta ruokaa. Hääkakku on korkea kermainen täytekakku. Hääkakussa on koriste, jossa on sulhanen ja morsian. Kun morsian ja sulhanen leikkaavat kakkua, he yrittävät polkaista toisen jalkaa. Se, joka polkaisee ensimmäisenä määrää avioliitossa eli sanoo ”kaapin paikan”. Morsiuspari leikkaa kakun yhdessä ja he syövät samalta lautaselta.

 

Häätilaisuudessa ensimmäisenä puhuu morsiamen isä, sitten sulhasen isä. Tämä jälkeen voivat puhua kaikki, jotka haluavat. Morsiusneidot voivat antaa vieraille pieniä suklaakonvehteja, joissa on erilaisia rakkausrunoja, ajatuksia rakkaudesta ja avioliitosta jne. Ne ovat vieraille kiva muisto häistä.

 

Morsiuspari tanssii häävalssin. Sen jälkeen myös muut vieraat lähtevät tanssimaan. Sulhasen isä tanssii morsiamen äidin kanssa ja morsiamen isä sulhasen äidin kanssa. Myöhemmin kaikki, jotka haluavat, voivat tanssia morsiamen kanssa.

 

Hääohjelmana voi olla runoja, leikkejä, puheita, yhteislaulua. Hääseremonia oli ennen vanhaan monipuolinen. Sulhasen ystävät voivat esimerkiksi ryöstää morsiamen. Sulhasen täytyi saada morsian takaisin sanomalla esimerkiksi kymmenen hyvää syytä, miksi morsiamen on hyvä tulla hänelle takaisin. Morsian ja sulhanen voivat valita lahjat, joissa toisessa on kaulin ja toisessa aamutossu. Se, joka saa kaulimen, määrää avioliitossa. Se, joka saa tossun, on ”tossun alla” eli hän ei määrää avioliitossa.  Morsiamen pään päältä voi pudottaa lautasen: sirpaleiden määrä kertoo tulevien lasten määrän.

 

Häiden jälkeen morsiuspari usein lähtee häämatkalle. Morsian voi myös heittää morsiuskimppunsa  vieraille: se, joka saa kukkakimpun, on seuraava morsian. Häitä seuraa kuherruskuukausi, englannin kielellä honey moon. Aikaisemmin hääpari todella oli kuukauden kahdestaan. He joivat hunajajuomaa, koska aikaisemmin ihmiset uskoivat, että hunaja lisää seksuaalista halua…ehkä kuherruskuukauden jälkeen morsian odottaa jo lasta!

 

Asiatietoa häistä ja avioliitosta:

http://www.helsinki.fi/~lojanen/wedding.html

Tietoa hääseremonia:

http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/haat.phtml

 

Palaa takaisin

 Sivun alkuun  Tehtävät