Palaa takaisin

JUHANNUS
 

Juhannus on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa suuri kansanjuhla, jonka juhliminen alkaa juhannusaattona. Juhannus on keskikesän juhla, jolloin päivä on pitkä ja yö lyhyt. Juhannus on suosittu siksi, että kansa haluaa juhlia pimeän talven jälkeen sitä, että on vuoden valoisin aika.
 

Pohjolan eksoottista yötöntä yötä ja valoa tulivat ihmiset ulkomailta asti katsomaan jo 1800-luvulla. Juhannusyö oli maaginen yö, jolloin noidat ja demonit liikkuivat ja siksi täytyi metelöidä ja polttaa tulia. Tämä vanha traditio jatkuu nykyään: kokkoja poltetaan paljon Suomessa juhannusyönä. Kokko poltetaan nykyään kello 22.00 – 24.00 ja sitä tulevat ihmiset katsomaan. Juhannukseen kuuluu juhannussauna ja vasta, joka ensimmäisen kerran tehdään kesällä juhannuksena.
 

Juhannusaattona on tärkeää juhlia luonnossa ja valvoa koko yö. Ihmiset lähtevät silloin ulos juhlimaan yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa. Juhlat voivat olla esimerkiksi kesämökillä tai leirintäalueella. Juhannuksena ihmiset uivat, saunovat, veneilevät, grillaavat, pelaavat pelejä ulkona, käyvät lavatansseissa ja usein myös nauttivat alkoholia. Kaupungin kadut ovat yleensä juhannuksena hiljaisia. Joissakin kaupungeissa järjestetään erilaisia juhannusjuhlia, esimerkiksi erilaisia musiikkifestivaaleja. Koska juhannusta vietetään perinteisesti ulkona, ovat kaupungeissa ravintolojen terassit myös auki.
 

Miksi juhannuksena juodaan alkoholia? Tämä on vanha perinne. Juhannus oli Suomessa 1800-luvulla Ukon juhla, jolloin juotiin olutta ja metelöitiin. Ukko taas oli ennen kristinuskoa suomalainen jumala, Ukko Ylijumala. Nykyisin juhannuksena alkoholin myynti nelinkertaistuu. Koska juhlat ovat veden äärellä, ihmisiä hukkuu juhannuksena paljon. Humalassa on vaarallista uida ja veneillä.
 

Koivu on tärkeä juhannuksen koriste. Omakotitalojen pihaan tuodaan usein juhannuksena koivuja ulko-oven molemmille puolille. Kotiin tuodaan myös sireenejä tai tuomenoksia. Juhannukseen kuuluu myös Suomen lippu. Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Lippu on lipputangossa juhannusaatosta kello 18.00 juhannuspäivän iltaan kello 21.00 asti.
 

Ennen vanhaan juhannuksena ihmiset paistoivat ulkona lettuja. Maitoruoat, esimerkiksi juustot ja vellit, kuuluivat juhannukseen. Nykyään grillissä paistetaan uusia perunoita, kalaa, makkaraa.
 

Juhannus on täynnä taikaa. Juhannus on rakastumisen aikaa. Ennen vanhaan tytöt tekivät erilaisia taikoja, jotta he löytäisivät rakastetun tai saisivat tietyn pojan itselleen.
 

Tytöt esimerkiksi kierivät alasti pojan pellolla yöllä tai pelto täytyi kiertää kolme kertaa. Kun  poika syö seuraavana syksynä pellon viljasta leipää, hänen sydämensä täyttyy rakkaudesta tyttöä kohtaan.
 

Tyttö voi myös nähdä tulevan sulhasensa, kun hän katsoo veteen. Kun tyttö panee tyynyn alle yhdeksän erilaista kukkaa, sulhanen tulee uneen.
 

Juhannuksena voi myös kiertää kolme kertaa kaivon ympäri sormus kädessä. Kun tämän jälkeen katsotaan sormuksen läpi kaivoon, näkee vedessä tulevan sulhasen kasvot. Tulevan miehensä voi myös nähdä joen toisella rannalla, jos menee joelle pesemään kasvonsa juhannusyönä.
 

Myös pojat tekivät juhannuksena taikoja. Poika voi esimerkiksi nousta kivelle, jonka ympärillä on vettä, jolloin hän näkee tulevan morsiamensa. Jos poika kiipeää kolme kertaa korjatun talon katolle, hän näkee tulevan vaimonsa.
 

Myös tänä päivänä juhannus on rakkauden aikaa. Nykyisin esimerkiksi juhannushäät ovat hyvin suosittuja.
 

Resepti juhannusjuhlaan:
 

Muurinpohjaletut
(10 lettua)
 

 • 2 kananmunaa

 • 1 l vettä

 • 2 dl ohrajauhoja

 • 3 dl vehnäjauhoja

 • ½ rkl perunajauhoja

 • 1 tl suolaa

 • rasvaa

Riko munat kulhoon ja sekoita. Lisää vesi ja suola sekä jauhot. Anna taikinan seisoa pari tuntia. Kuumenna pyöreäpohjainen rautapata tai muurinpohjapannu. Pane pataan rasvaa ja paista ohuita lettuja. Tarjoile letut hillon, kermavaahdon tai jäätelön kanssa tai tee suolainen täyte esimerkiksi savukalasta.
 

Savukalatäyte:
 
 • 250 g ruohosipulituorejuustoa

 • 2 dl ruuanvalmistusjogurttia

 • 200 g perattua savukalaa

 • 1 dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

 • 2 rkl sitruunamehua

 • 1 tl sokeria

 • 1 tl mustapippurirouhetta

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja tarjoa lettujen kanssa.
 

Juhannuksesta tietoa englannin kielellä:

http://virtual.finland.fi/finfo/english/juhannus.html
http://www.canadianfriendsoffinland.ca/juhann.htm

Vanhaa juhannusperinnettä:
http://jumala.freeservers.com/juhannus.htm

 Juhannuksen uskonnollinen merkitys:
http://www.luterilainen.com/lapset/juhannus.htm
 

Palaa takaisin

Sivun alkuun

Tehtävät