Palaa takaisin

LASKIAINEN

Laskiainen alkaa laskiaissunnuntaina, joka on 8.2. – 7.3. välisenä aikana. Laskiainen tarkoittaa laskiaissunnuntaita ja laskiaistiistaita.

 

Aikaisemmin laskiainen oli kirkon juhla. Laskiaissunnuntaista 50 päivän kuluttua on pääsiäinen. Laskiaisen jälkeen alkaa paasto, joka kestää pääsiäiseen. Paasto on 40 päivää.

 

Nykyisin suurin osa ihmisistä ei paastoa. Laskiainen on ihmisille iloinen talvijuhla. Juhlassa ihmiset ovat ulkona muiden ihmisten kanssa, laskevat mäkeä ja pitävät hauskaa. Laskiaisena mäkeä laskevat myös aikuiset ihmiset.

 

Laskiaisjuhlan voi järjestää esimerkiksi jokin järjestö. Lehdessä on usein ilmoitus, että jossakin on laskiaisjuhla. Juhla on usein siellä, missä on iso mäki. Ihmiset ottavat pulkat ja kelkat ja menevät laskemaan mäkeä. Juhlapaikalla on usein kuumaa mehua, laskiaispullia ja hernekeittoa.

 

Laskiaistiistai on tärkeä päivä. Silloin esimerkiksi usein koulussa oppilaat ja päiväkodissa lapset menevät yhdessä ulos ja laskevat mäkeä.

 

Laskiainen on juhla, jossa lumi on tärkeää. Silloin ihmiset myös hiihtävät, tekevät lumiukkoja tai luistelevat. Usein laskiaisena joku järjestää luistelujuhlan. Juhlassa ihmiset saavat esimerkiksi numeron ja heidän pitää etsiä toinen ihminen, jolla on sama numero. Tämän jälkeen kaksi ihmistä on pari ja he luistelevat yhdessä.

 

Laskiaisena ihmiset syövät hernekeittoa eli hernerokkaa ja laskiaispullia, joissa sisällä on mantelitäyte. Ennen laskiaista kaupasta voi ostaa laskiaispullia.

 

Aikaisemmin ihmiset uskoivat seuraavaa: 

-  Jos laskiaisena on lumituisku, niin se jatkuu pääsiäiseen asti.

-   Jos aurinko paistaa, tulee hyvä vuosi.

-   Laskiaisena täytyy mennä saunaan muiden kanssa. Jos saunassa on hiljaa ja ei puhu mitään, niin itikat eivät kesällä pure. Saunassa täytyy yrittää saada muut ihmiset puhumaan tai nauramaan!

 

Laskiaispulla 

 

½ l maitoa                             (l = litra)
50 g hiivaa
1 tl suolaa                             (tl = teelusikka)
1 kananmuna
2 dl sokeria
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
1 rkl kardemummaa               (rkl = ruokalusikka)

Täyte:

1 prk kuohukermaa              (prk = purkki)
sokeria
mantelimassa
mansikkahillo

 

Lämmitä vähän maitoa ja sekoita hiiva maitoon. Sen jälkeen lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen ja alusta samalla taikinaa. Lisää pehmeä margariini.  Alusta taikina. Annan taikinan nousta noin 20 minuuttia. Pyöritä taikinasta pullia ja anna nousta vähän aikaa ja laita uuniin 225 asteeseen. Paista noin 8-10 minuuttia. Leikkaa pullat ja pane sisälle täyte.

 

Hernerokka

2 l vettä
3 ½ dl herneitä
350 g sianlihaa
250 g naudanlihaa
1 rkl suolaa

 

Huuhdo herneet hyvin. Laita herneet vesiastiaan ja anna olla vedessä yksi yö. Kiehauta seuraavana päivänä vesi ja herneet. Lisää lihapalat. Pane ruokaan suolaa. Keitä miedolla lämmöllä 2-3 h. Voit panna ruokaan myös sinappia, valkosipulia tai smetanaa. 

h = tunti

 

Katso lisätietoa laskiaisesta: 

http://www.kolumbus.fi/vaino.niskanen/juhlatarjoilu.htm

http://samarium.credo.fi/srkyhtyma/koulupalvelu/sivut/alaaste/kirkkovuoden_paajuhlat.html

 

Palaa takaisin

 Sivun alkuun Tehtävät