Palaa takaisin

LUCIAN PÄIVÄ 13.12

 

Lucian päivää juhlitaan vain Suomessa ja Ruotsissa. Suomessa erityisesti suomenruotsalaiset juhlivat Luciaa. Suomeen Lucia-juhla tulee Ruotsista 1800-luvun lopulla. Lucian päivänä koululaiset kiertävät päiväkodeissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa jne. He kertovat tarinaa Luciasta.  Heillä on päällään valkoiset puvut ja kädessä kynttilät.

 

Ruotsin pappiloissa ja kartanoissa Luciaa juhlitaan 1700-luvun puolivälissä. Joku perheen tyttäristä pukeutuu valkoiseen pukuun. Tyttären päässä on kynttiläkruunu. Hän on Lucia, joka tarjoilee aamukahvia ja joulupullaa.

 

Lucia-juhlasta tulee Ruotsille kansallinen symboli.  Lucia on esimerkiksi Ruotsin Nobel-palkintojuhlassa aina valontuoja.

 

Luciasta on monta legendaa. Yksi legenda kertoo, että Lucia  surmataan kristinuskon takia Sisilian Syrakusassa vuonna 304 jKr. Toinen legenda kertoo, että Lucia repii silmät päästään ja lähettää ne nuorelle miehelle, joka ihailee hänen silmiään. Jumala antaa hänelle uudet silmät, jotka ovat hyvin kauniit. Nuori mies kääntyy kristinuskoon tämän jälkeen. Tämän legendan takia katolisessa kirkossa Lucia on näkövammaisten suojelija. Sokeat rukoilevat Lucialta apua keskiajalla.

 

Linkki:: 
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html

Palaa takaisin

 Sivun alkuun Tehtävät