Palaa takaisin

PAAVO NURMI (13.6.1897-2.10.1973)

Paavo Nurmi oli suomalainen kuuluisa urheilija, joka juoksi yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa kolmessa olympiakisassa. Paavo Nurmi oli kuuluisa urheilija myös ulkomailla. Me sanomme, että Paavo Nurmi juoksi Suomen maailmankartalle.

 

Paavo Nurmi syntyy Turussa vuonna 1897. Paavo on hyvin päättäväinen lapsi. 12-vuotiaana hän päättää, että hänestä tulee juoksija. Hän päättää myös, että hänestä tulee kasvissyöjä.  Hän on kasvissyöjä 7 vuotta.

 

Koulun jälkeen Paavo lähtee opiskelemaan ja hänestä tulee konepiirtäjä. Paavo on työssä metalliteollisuudessa, vaikka hän koko ajan haaveilee urheilusta ja kilpailemisesta. Kesällä 1918 Paavo Nurmi kilpailee ensimmäisen kerran.

 

Hän hankkii perustiedot valmennuksesta itse. Hän on ensimmäinen huippu-urheilija, joka ymmärtää, että jatkuva valmennus on tärkeää urheilijalle. Nurmen harjoittelu perustuu kävelyyn, juoksuun ja voimisteluun.

 

Ensimmäisen Suomen ennätyksen Paavo Nurmi juoksee Turussa vuonna 1920. Matka on 3000 metriä. Vuosina 1921-1923 Paavo Nurmi tekee monta maailmanennätystä. Ensimmäisen maailmanennätyksen hän juoksee Tukholmassa vuonna 1921. Vuoden 1923 lopussa Paavo Nurmella on maailmanennätys 3  juoksumatkalla. Kukaan toinen juoksija ei ole saanut yhtä monta maailmanennätystä.

 

Pariisin olympiakisoissa 1924 Paavo Nurmi juoksee 5 kultamitalia. Vuonna 1926 Paavo Nurmi on 31-vuotias. Hänellä on silloin kahdeksan olympiakultaa ja kolme hopeamitalia.

 

Vuonna 1932 Paavo Nurmi saa kilpailukiellon, koska ruotsalaiset syyttävät häntä siitä, että hän ottaa rahaa juoksukilpailuista ja on ammattilainen. Hän ei saa kilpailla ulkomailla tämän jälkeen. Paavo Nurmi juoksee viimeisen kilpailun Viipurissa vuonna1934. Matkana on 10 000 metriä ja Nurmi voittaa juoksun. Kun hän lopettaa juoksemisen, hän tekee työtä liikemiehenä ja rakentajana. Paavo Nurmi on hyvä liikemies ja hänestä tulee hyvin rikas.

 

Helsingin olympiakisat ovat vuonna1952. Loppuun asti on salaisuus, kuka tuo olympiastadionille soihdun. Kun ihmiset huomaavat, että olympiasoihdun tuo stadionille Paavo Nurmi, kaikki alkavat hurrata.

 

Paavo Nurmi kuolee Helsingissä 2. lokakuuta 1973. Asunto, jossa hän asui lapsena Turussa, on nykyään vierailijoille auki. Paavo Nurmen patsas on Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Myös Sveitsissä kansainvälisen olympiamuseon puistossa on Nurmen patsas.

 

Hänen kuvansa on esimerkiksi monessa mitalissa ja postimerkissä. Ulkomailla Paavo Nurmi -postimerkkejä on Dominikaanisessa tasavallassa, Mongoliassa, St. Vincentissä, Paraguayssa, Puolassa sekä nykyisin Arabiemiirikunnan yhdessä sheikkikunnassa. Paavo Nurmi tapasi myös USA:n presidentin Valkoisessa talossa keksi kertaa.

 

Monet elämäkerrat, dokumentit ja yksi ooppera kertoo Paavo Nurmen elämästä. Helsingissä ja Turussa on myös Paavo Nurmi –nimiset kadut.

 

elämänkerta ja kilpailut
http://www.stadion.fi/PAAVONURMI100/default.htm
 
elämänkerta englanniksi
http://virtual.finland.fi/finfo/english/paavo.html

patsas:   WÄINÖ AALTONEN  Paavo Nurmi, 1955 

 

Palaa takaisin

 Sivun alkuun Tehtävät