Palaa takaisin

PÄÄSIÄINEN
Kielitaso 2

 

Pääsiäinen oli aikaisemmin kristinuskon tärkeä juhla. Nykyisin pääsiäinen on kaikkien juhla Silloin lapset saavat suklaamunia, aikuiset koristelevat kodin ja tekevät pääsiäisruokia. Ihmiset juhlivat, vaikka he eivät ajattele, että pääsiäinen on kirkon juhla.

 

Jos ihmiset haluavat juhlia pääsiäistä kristinuskon juhlana, he ajattelevat silloin Jeesuksen elämää ennen kuin hän kuoli. Pääsiäisviikko on nimeltään hiljainen viikko eli piinaviikko. Silloin Jeesus tuomittiin kuolemaan. Pääsiäisviikko loppuu pääsiäisjuhlaan, joka on ilon juhla – Jeesus nousee ylös taivaaseen ja voittaa kuoleman.


Pääsiäisen tärkeät päivät ovat palmusunnuntai, kiirastorstai, pitkäperjantai ja 2 pääsiäispäivää.

Palmusunnuntai  c Viikko ennen pääsiäistä

Pienet tytöt leikkivät, että he ovat noita-akkoja. He maalaavat kasvonsa ja panevat päällensä noita-akan vaatteet. Sitten he kulkevat ovelta ovelle, heiluttavat virpomisvitsaa ja sanovat: ”virvon, varvon tuoreeksi terveeksi: Sulle vitsa, mulle palkka.” Kun oven avaaja antaa suklaamunan tai muun lahjan, lapsi antaa hänelle pajunoksan, jossa on värikkäitä koristeita: silkkipapereita, höyheniä jne. Virpominen on hauskaa ja silloin saa karkkia!

 
Karjalan ortodoksit aloittivat tämän tradition ja se levisi koko Suomeen. 1800-luvulla nuoret miehet Karjalassa virpoivat, koska he halusivat viinaryypyn tai olutta. Nykyisin tämä tapa on loppunut.
 

Pääsiäisen kukka on keltainen kukka: narsissi ja tulppaani. Myös rairuoho, tipu ja noita-akka kuuluvat pääsiäiseen. Ihmiset myös maalaavat pääsiäisenä kananmunia. Jos ihmiset eivät itse halua tehdä koristeita, he ostavat niitä kaupasta. Pääsiäisenä monet ihmiset myös lähettävät pääsiäiskortteja ystäville ja sukulaisille.

Palmusunnuntaina  Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Silloin ihmiset heittivät Jeesuksen eteen palmunoksia ja iloitsivat.
 

Ihmiset ajattelivat aikaisemmin:
 

  • jos hiljaisella viikolla tuulee paljon, koko kesän on kova tuuli ja paljon myrskyjä

  • hiljaisen viikon aikana ei saa tehdä työtä eikä puhua kovalla äänellä 

  • kun ihminen nauraa tai viheltää hiljaisen viikon aikana, tulee piru ja tekee jotain pahaa

  • jos palmusunnuntaina on pieniä pilviä taivaalla, on hyvä perunavuosi

Palmusunnuntain uskonnollinen merkitys:
http://personal.inet.fi/private/tsasouna/Traditio/palmusunnuntai.htm

Piinaviikon historiaa:
http://www.geocities.com/Eureka/1103/pyhapaiva.html#paasiainen

Palmusunnuntai kirkossa:
http://www.evl.fi/kkh/to/kjmk/kal/2_ukk28.htm

 

Kiirastorstai   c Palmusunnuntaita seuraava torstai
 

Jeesus ja opetuslapset söivät viimeisen kerran yhdessä ennen kuin Jeesus kuoli. Jeesus myös pesi opetuslasten jalat. Kiirastorstai-sana tulee ruotsin kielestä. Ruotsin kielessä ”skärä” tarkoittaa suomen kielellä puhdistaa. Puhdistaa tulee siitä, että Jeesus pesi opetuslasten jalat.
 

Nykyään ihmiset puhdistavat kotinsa: kiirastorstaina ihmisillä on usein suursiivouspäivä. Aikaisemmin ihmiset myös leikkasivat kynnet ja hiukset kiirastorstaina.
 

Ruotsin kielen skärä-sana muuttui suomen kielessä kiira-sanaksi. Koska tavalliset ihmiset eivät osanneet puhua ruotsia, he ajattelivat, että Kiira oli paha noita. Kiirastorstain ihmiset juoksivat taloa ympäri ja heiluttivat lehmänkelloa, koska he halusivat, että Kiira lähtee pois talosta.
 

Kiirastorstain kirkollisena juhlana
http://www.evl.fi/kkh/to/kjmk/kal/2_ukkktor.htm

 

 Pitkäperjantai
 

Pitkäperjantaista tuli Jeesuksen kuoleman muistopäivä  300-luvulla. Se on pääsiäisen tärkein päivä. Se on myös paaston viimeinen päivä. Ruokaa saa syödä vasta illalla auringonlaskun jälkeen. Aikaisemmin ei saanut tehdä tulta, joten silloin sai syödä vain kylmää ruokaa. Paaston aikana saa syödä vain kalaa, leipää ja mämmiä. Mämmi on imelää ruispuuroa. Se on suomalaisten oma erikoinen ruoka.

 

Aikaisemmin ihmiset uskoivat, että pitkänäperjantaina noidat tekivät pahaa talon karjalle pitkänäperjantaina. Noidat lensivät kokoukseen, jossa he söivät käärmeitä, sammakoita, rottia jne. Ihmiset pelkäsivät noitia ja halusivat ajaa noidat pois. Noita ei pidä rististä, kovasta metelistä ja savusta. Niiden avulla ihmiset ajoivat noidat pois.

 

 Palmusunnuntaista seuraava lauantai
 

Pohjanmaalla ihmiset polttavat pääsiäislauantaina kokkoja. Kokko on iso tuli, joka palaa ulkona. Tapa tulee siitä, että tuli ja savu pelotti noitia ja muita pahoja voimia. Nykyisin ihmiset eivät usko noitiin, mutta vanhan tradition mukaan Pohjanmaalla ihmiset polttavat kokkoja, paistavat makkaraa ja juhlivat myöhään yöllä.

 

Pääsiäispäivä
 

Pääsiäispäivä on monessa kristinuskon maassa vuoden suurin juhla. Silloin Kristus nousee taivaaseen. Silloin saa taas nauraa ja olla iloinen. Se on myös kevään ja luonnon heräämisen juhla. Jotkut myös uskovat, että jos pääsiäispäivänä sataa vettä, koko kesä on kylmä ja sateinen.
 

Ihmiset syövät nyt paljon pääsiäisruokia: lammasta ja munaruokia, piirakoita, uunijuustoa ja makkaraa. Ortodoksit valmistavat pashaa, joka on  jälkiruoka. Pashassa on kermaa ja rahkaa. Pääsiäisenä täytyy myös syödä paljon suklaata. Pääsiäispäivänä lapset etsivät suklaamunia kotoa piiloista. Vanhemmat piilottavat suklaamunat ja lapset etsivät ne.

 

Karjalassa oli munanpyörityskilpailuja: se voitti, jonka muna pyöri pitkälle. Jos tyttö pääsiäisaamuna nousi varhain ennen varista, haki vettä purosta ja pesi sillä kasvonsa, hän oli virkeä koko vuoden.
 

2. pääsiäispäivä
 

Toinen pääsiäispäivä on suomalaisille vapaapäivä.  Ihmiset ovat 2. pääsiäispäivänä paljon ulkona. Nykyisin suosittuja ovat esimerkiksi laskettelumatkat 2. pääsiäispäivänä.
 

Palaa takaisin Sivun alkuun Tehtävät  Kielitaso 1