Palaa takaisin

JEAN SIBELIUS
(8.12.1865 - 20.9.1957)

 

Johan Julius Christian Sibelius on kansainvälisesti kuuluisa suomalainen säveltäjä. Hän on Suomen kansallissäveltäjä. Sibeliuksen musiikkiin vaikuttaa kansanmusiikki ja kansanrunous. Hän säveltää paljon myös musiikkia Runebergin runoihin.

Jean Sibelius

Sibelius asuu lapsena Hämeenlinnassa. 5-vuotiaana hän kiinnostuu pianon soittamisesta. Hänen tätinsä alkaa opettaa hänelle pianon soittamista. Vuonna 1875 hän säveltää ensimmäisen sävellyksensä Vesipisaroita viululle ja sellolle. Hän on silloin noin 10 vuotta vanha.

 

Sibelius aloittaa koulunkäyntinsä ruotsinkielisessä koulussa syksyllä 1872.  Myöhemmin äiti laittaa hänet Hämeenlinnan suomenkieliseen lyseoon. Sibelius on hajamielinen oppilas, sillä hän ajattelee koko ajan musiikkia ja piirtää kouluvihkoon aina nuotteja.

 

15-vuotiaana Sibelius aloittaa viulunsoiton opiskelun. Hänestä tulee hyvä kamarimuusikko. Nuorena Sibelius säveltää laajan kamarimusiikkituotannon.

 

Ylioppilastutkinnon jälkeen hän aloittaa Helsingin yliopistossa oikeustieteen opinnot, mutta hän keskeyttää ne vuotta myöhemmin. Sibelius haluaa opiskella musiikkia.

 

Vuosina 1889–91 hän opiskelee musiikkia Berliinissä ja Wienissä. Siellä syntyvät ensimmäiset sävellykset Kalevalaan.

 

Vuonna 1892 hän menee naimisiin Aino Järnefeltin kanssa. Heille syntyy kuusi tytärtä. He muuttavat 1904 Järvenpäähän, jossa heidän kotitalonsa nimi on Ainola. Sibelius tekee paljon työtä, mutta hän myös käyttää paljon alkoholia. Hänellä on elämässä aikoja, kun hän on täysin raitis ja aikoja, kun hän juo paljon.

 

1900-luvun alussa Sibelius kiertää ulkomailla, etenkin Englannissa ja Saksassa orkesterin mukana. Orkesteri esittää Sibeliuksen sävellyksiä 13 kaupungissa. Myös muut kapellimestarit alkavat soittaa Sibeliuksen musiikkia. Sibeliuksesta tulee kansainvälisesti kuuluisa säveltäjä. Vuonna 1914 Sibelius matkustaa USA:han, jossa hänestä tulee Yalen yliopiston kunniatohtori.

 

Sibeliuksen tuotannossa ovat tärkeitä sinfoniat ja muut orkesteriteokset, mutta hän säveltää myös piano-, kamari-, kuoro- ja näytelmämusiikkia ja yhden oopperan. Hän säveltää muun muassa kuuluisat 7 sinfoniaa. Hän säveltää myös muun muassa neljä legendaa Kalevalasta, Valse Tristen, joka on näytelmämusiikkikappale, jousikvarteton Voces intimae, sinfonisen runon Tapiola ja musiikin Shakespearen näytelmään Myrsky. Kansalliseksi symboliksi nousee teos Finlandia.

 

Kun Sibelius täyttää 70 vuotta, syntymäpäivä on kansainvälinen mediatapahtuma. Sibelius on hyvin kuuluisa muun muassa USA:ssa, Englannissa ja Pohjoismaissa. New Yorkin filharmonikot tekevät tutkimuksen, jossa he kysyvät 12 000 ihmiseltä, kuka on heidän suosikkisäveltäjä. Tulos on, että Sibelius on suosikkisäveltäjä ohi Beethovenin ja Ravelin. Saksalaiset antavat Sibeliukselle Goethe-mitalin ja perustavat Saksaan Sibelius-seuran.

 

Sibelius rakastaa luontoa. Koli on paikka, josta Sibelius erityisesti pitää.  Hän pitää myös paljon linnuista. Sibeliuksella on vanhana huono näkö, mutta hän näkee syyskuussa 1957 ensimmäisen kerran moneen vuoteen kurkiauran. Kurkiaura lentää lähellä Ainolaa. Kun Sibelius näkee kurkiauran, hän sanoo: ”Siinä ne tulevat, minun nuoruuteni linnut”. Se näyttää siltä kuin kurjet haluaisivat sanoa hyvästi säveltäjälle. Sibelius kuolee 20.9. aivoverenvuotoon. Aino Sibelius kuolee noin kymmenen vuotta myöhemmin.  Tämän jälkeen lapset myyvät Ainolan valtiolle. Ainola on avoinna turisteille toukokuusta syyskuuhun.

 

Sibeliuksen nimellä on joka 5. vuosi kapellimestarikilpailu ja Sibelius-viulukilpailu.

 

Sibelius-monumentti valmistuu vuonna 1967. Se on Helsingin matkailunähtävyys.

 

Helsingin Sibelius-akatemia on yksi Euroopan suurista musiikkiyliopistoista.

 

Lisäksi järjestetään kansainvälisiä Jean Sibelius – konferensseja. Jean Sibeliuksen musiikkia myös tutkitaan paljon.

 

Lisätietoa Sibeliuksesta:
http://www.sibelius.fi/suomi/index.html 

Ainola:
http://www.ainola.fi/suomi/lassoindex.lasso 

Sibelius-akatemia:
http://www.siba.fi/fin/ 

Sibelius-museo:
http://www.abo.fi/fak/hf/musik/fin/museum/index.php 

 

Palaa takaisin Sivun alkuun  Tehtävät