Palaa takaisin

UUSI VUOSI
(UUDENVUODENAATTO 31.12 JA UUSI VUOSI 1.1)

 

Uusi vuosi on monelle suomalaiselle erityisen riehakas juhla. Virallinen vapaapäivä on uudenvuodenpäivä 1.1, mutta suomalaiset juhlivat uutta vuotta joulukuun viimeisenä päivänä. Tätä päivää kutsutaan uudenvuodenaatoksi. Uudenvuodenaattona juhlitaan tietenkin sitä, että seuraavana yönä vaihtuu vuosi. 

Uuden vuoden juhlimistyylejä on monenlaisia: toiset juhlivat rauhallisesti oman perheen kanssa ja toiset riehakkaasti ystävien kanssa.  Kouhuviini ja shamppanja ovat uuden vuoden perinteisiä juhlajuomia ja suosikkiruokaa ovat keitetyt nakit ja perunasalaatti.

 

Uudenvuodenlupaukset

Uutena vuotena ihmiset muistelevat vuoden tapahtumia ja ennustavat seuraavaa vuotta. Uuden vuoden voi aloittaa kuin puhtaalta pöydältä. Siksi monet tekevät lupauksia seuraavaksi vuodeksi: moni lupaa laihduttaa ja huolehtia kunnostaan  tai olla parempi ihminen jne.

Tinan valaminen ja ennustukset

Yksi tärkeä uuden vuoden perinne on valaa tinaa keskiyöllä.  Tina on usein hopeanvärinen ja hevosenkengän muotoinen. Ihmiset ostavat tinat ja kauhat kaupasta ennen uutta vuotta.

 

Tina täytyy ensin sulattaa kauhassa levyllä. Sen jälkeen tina täytyy pudottaa nopeasti sankoon, jossa on kylmää vettä tai lunta. Tinan matka kylmän sangon pohjalle kestää muutaman sekunnin ja sinä aikana sulanut tina jähmettyy jälleen kovaksi. Tämän jälkeen tinaa täytyy katsoa seinää vasten. Seinällä on tinan varjo, josta voi ennustaa tulevaisuutta.

 

Tinasta voi ennustaa seuraavaa:

  • epätasainen tinan pinta ennustaa rahaa

  • mustat täplät tinassa ennustavat surua

  • avaimen muotoinen tina ennustaa menestystä elämässä ja työssä

  • tasainen tinan pinta ennustaa sairautta

  • ruumisarkun, ristin tai seppeleen muotoinen tina ennustaa kuolemaa

  • laiva tai hevonen ennustaa matkaa tai onnellista vuotta

  • sormus ja kruunu ennustavat häitä

  • lintu ennustaa onnea

  • tinan katkeaminen ennustaa epäonnea

Vesi, jossa tina oli, on myös tärkeä. Jos tyttö kastelee siinä huivinsa tai poikamies nenäliinansa ja panee sen tyynynsä alle, hän näkee yöllä unta tulevasta puolisostaan.

 

Ilotulitteet ja kaupungintalon vastaanotto

Uutena vuotena on myös tapana ampua ilotulitteita.  Aikaisemmin ihmiset uskoivat, että ne karkottavat pahat henget.

 

Suomessa myydään jopa pari miljoonaa ilotulitetta, erilaisia raketteja ja ”pommeja” joka vuosi. Kaupat ja marketit myyvät niitä 27.12. alkaen. Ilotulitteita ei saa myydä  alle 18-vuotiaille. Ilotulitteita saa ampua kello 18.00-06.00 uudenvuodenaattona. Joka vuosi tapahtuu onnettomuuksia, kun ihmiset ampuvat raketteja. Sen takia täytyy olla varovainen niiden kanssa.

 

Monet katsovat kotona uuden vuoden ohjelmia televisiosta: Suomen tasavallan presidentti pitää puheen ja erilaiset uudenvuodenkonsertit ovat myös tyypillisiä. Vähän ennen keskiyötä monet kokoontuvat kaupungintalolle juhlimaan uutta vuotta. Kaupunginjohtaja pitää usein puheen ja kaikki laulavat yhdessä Maamme-laulun. Kun vuosi vaihtuu, ihmiset toivottavat toisilleen  ”Onnellista Uutta Vuotta!”


Uuden vuoden historiaa: http://www.saunalahti.fi/arnoldus/uusivuos.html 

Tietoa ilotulitteista: 
http://www.tukes.fi/asia_kuluttajapalvelut_ilotulitteet.html
 
http://www.pelastustoimi.net/finopas/suojele/ympuhkat/yu_ilotu.htm

 

Palaa takaisin

Sivun alkuun  Tehtävät