SUOMI JATKOSODAN JÄLKEEN

Sodan jälkeen elämä oli alussa vaikeaa. Sodassa kuoli noin 90 000 miestä. Sodan jälkeen Suomessa oli paljon leskiä ja orpoja. Moni kylä ja kaupunki täytyi rakentaa uudelleen. Suomen täytyi myös maksaa Neuvostoliitolle suuret sotakorvaukset. Suomen täytyi myös järjestää asunto ja työpaikka 430 000 ihmiselle, jotka tulivat Suomeen Sallan, Karjalan ja Petsamon alueilta sodan aikana.

Suomi maksoi sotakorvaukset. Suomalaiset lähettivät Neuvostoliittoon laivoja, koneita, puuta jne. Suomeen tuli paljon uusia tehtaita. Suuri osa ihmisistä muutti maalta kaupunkiin. Ihmisten elintaso nousi vähitellen. 1960-luvulla teollisuutta oli enemmän kuin maataloutta.

Fiskarssin tehdas

Suomalaiset halusivat, että maat voivat elää rauhassa ilman sotaa. Suomelle oli hyvin tärkeää, että Neuvostoliittoon on hyvät suhteet.

Suomen presidentiksi tuli Juho Kustaa Paasikivi (1946-1956). Paasikiven aikana Suomi ja Neuvostoliitto allekirjoittivat YYA-sopimuksen. Se tarkoittaa ystävyys-, yhteistyö ja avunantosopimusta. Suomesta ja Neuvostoliitosta tuli hyvät naapurit.

Suomella oli hyvät suhteet myös muihin Pohjoismaihin. Monet suomalaiset muuttivat Ruotsiin, koska siellä oli työtä ja hyvä palkka.

Suomessa oli olympialaiset vuonna 1952. Suomeen tuli paljon ihmisiä ulkomailta. Paavo Nurmi oli kuuluisa suomalainen urheilija.

Paavo Nurmi

Urho Kekkonen (1956-1981) oli vahva presidentti. Suomi halusi olla puolueeton maa, joka elää rauhassa naapurimaiden kanssa. Kekkonen halusi, että eri maiden johtajat keskustelevat rauhassa ongelmista ilman sotaa. Hän järjesti suuren kokouksen vuonna 1975. Sen nimi oli ETYK. Kokoukseen tulivat kaikki Euroopan maat, Yhdysvallat ja Kanada. Kokouksen jälkeen eri maiden suhteet paranivat.

Suomessa teollisuus kasvoi ja ihmisillä oli enemmän rahaa ja tavaraa kuin aikaisemmin. 1970-luvulla ihmisillä oli kotona pakastin ja kahvinkeitin. 1980-luvulla luvulla ihmisillä oli stereot ja mikroaaltouuni. 1990-luvulla ihmisillä oli matkapuhelin ja tietokone.

Presidentti Urho kekkonen Suomesta tuli hyvinvointivaltio. Suomen valtio maksaa sosiaaliturvaa, jos ihminen on esimerkiksi sairas, työtön tai liian vanha työhön. Suurin osa suomalaisista on työssä palveluammatissa. Maataloutta on nykyisin Suomessa hyvin vähän. 1990-luvulla Suomeen tuli talouslama, jonka aikana työttömyys lisääntyi. Työttömyys on tällä hetkellä vaikea ongelma Suomessa.

Suomalaisilla on hyvä peruskoulutus. Koulutus lisääntyy koko ajan, koska Suomeen tulee uusia ammatteja ja työelämä muuttuu nopeasti. Suomi on myös korkean teknologian maa.

Vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin. EU:n tarkoitus on kehittää eurooppalaista kulttuuria, taloutta ja yhteistyötä. Suomeen tuli 1.1.2002 uusi raha, euro. Euro on EU-maiden yhteinen raha.

Suomalaiset valitsivat vuonna 2000 presidentiksi Tarja Halosen. Tarja Halonen on Suomen 11. presidentti. Hän on Suomen ensimmäinen naispresidentti.

Vuonna 2013 presidentiksi valittiin Sauli Niinistö.

Lisätietoa:

Euroopan unionista

Suomen presidentit

Kulutusyhteiskunnan läpimurto
 

Tasavallan Presidentti Tarja Halonen

Presidenttien kuvat:
Tasavallan presidentin kanslia
Sanasto:
  1. leski (kun esimerkiksi vaimo kuolee, mies on leski)
  2. orpo (lapsi, jonka vanhemmat ovat kuolleet)
  3. uudestaan, uudelleen, taas
  4. sotakorvaus (raha, jonka esimerkiksi Suomi maksoi Neuvostoliitolle sodan jälkeen)
  5. järjestää, organisoida
  6. elintaso (mittari, kun puhutaan elämälle tärkeistä asioista, joita on esim. ruoka, asunto, vaatteet)
  7. vähitellen, pikku hiljaa
  8. suhde (hyvät suhteet, hyvät välit)
  9. allekirjoittaa, signeerata
  10. sopimus (paperi, jossa on päätös)
  11. yhteistyö (tehdä yhdessä)
  12. avunantosopimus (päätös, että Suomi ja Neuvostoliitto auttavat toisiaan)
  13. Pohjoismaat (Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti ja Suomi)
  14. kuuluisa, tunnettu <-> tuntematon
  1. puolueeton (neutraali; ei ole kenenkään puolella) <-> puolueellinen
  2. keskustella, puhua, jutella
  3. kokous, tapaaminen
  4. parantua (parata), tulla paremmaksi
  5. teollisuus (esimerkiksi tehdastavarat; vaateteollisuus, metalliteollisuus jne.)
  6. kasvaa, lisääntyä (tulla enemmän)
  7. hyvinvointivaltio (maa, jossa kaikilla on perusasiat hyvin, kuten on ruokaa, asunto, terveydenhuolto ja sosiaaliturva jne.)
  8. palveluammatti (ammatti, jossa täytyy palvella toisia ihmisiä; kauppa, hotelli- ja ravintola-ala jne.)
  9. nykyisin, nykyään, tänä päivänä
  10. talouslama (ekonomia eli raha-asiat menevät huonosti)
  11. työttömyys (ei ole työtä)
  12. korkea <-> matala
  13. liittyä (mennä mukaan johonkin)
  14. kehittää, viedä eteenpäin, parantaa

Tehtävät