SUOMI OSANA VENÄJÄÄ 1809-1917

Klikkaa kuva isommaksi.

Ruotsi ja Venäjä sotivat paljon. Venäjä on vahva maa. Venäjä saa sodassa paljon uusia alueita. Venäjä haluaa myös Suomen. Venäjä aloittaa sodan, jonka nimi oli Suomen sota. Venäjä voittaa sodan. Suomesta tulee osa Venäjää vuonna 1809.

Venäjää hallitsee tsaari Aleksanteri I vuosina 1801-1825. Hänestä tulee myös Suomen hallitsija. Suomi saa autonomian eli itsehallinnon. Suomi saa nyt päättää itse monista asioistaan. Helsingistä tulee Suomen pääkaupunki vuonna 1812.

Aleksanteri I jälkeen Venäjän ja Suomen hallitsija on Aleksanteri II. Elämä Suomessa on pitkän aikaa rauhallista. Suomi saa oman rahan, jonka nimi on markka. Suomeen tulee ensimmäinen rautatie 1862.

sotilaat.jpg (115562 tavu(a))

 Keisarillinen Suomen    Jalkaväen - Rykmentti vuonna 1826 Aleksanteri I.jpg (566335 tavu(a)) Aleksanteri Kajaanissa.jpg (392330 tavu(a)) Aleks linnanraunioissa.jpg (471514 tavu(a)) Aleksanteri II.jpg (54047 tavu(a))

Aleksanteri I vierailulla

Aleksanteri I Kajaanissa.

Aleksanteri I linnan raunioissa.

Aleksanteri II

Klikkaa kuva isommaksi

Euroopassa ihmiset tarvitsevat laivoja ja taloja. Koska Suomessa on paljon puuta, tulevat Suomeen ensimmäiset tehtaat. Koska tehtaat ovat kaupungissa, paljon ihmisiä lähtee maalta kaupunkiin.

Työpäivät tehtaassa ovat 12-14 tuntia. Myös lapset tekevät työtä. Työläisten asunnot ovat hyvin pieniä. Usein isot perheet asuvat yhdessä huoneessa. Maalla asuvat talonpojat. Maalla asuu myös paljon hyvin köyhiä ihmisiä, joilla ei ole omaa maata. He vuokraavat talonpojilta maata ja tekevät paljon työtä. Köyhät ihmiset eivät voi päättää omista asioistaan. Yläluokka päättää kaikista asioista.

Alussa autonomian aika on Suomelle hyvä asia. Elias Lönnrot kerää Itä-Suomessa ja Karjalassa vanhoja tarinoita ja lauluja. Nyt ne ovat kirjassa, jonka nimi on Kalevala.

metsuri.jpg (295723 tavu(a))

Talonpoika työssä.

Klikkaa kuva isommaksi

J.V. Snellman on opettaja ja lehtimies. Hän sanoo, että myös tavallisten suomalaisten täytyy käydä koulua. Yläluokka puhuu ruotsia, mutta tavalliset suomalaiset puhuvat suomea. Venäjän tsaari Aleksanteri II päättää vuonna 1863, että suomen kielestä täytyy tulla Suomen virallinen kieli. Suomen viralliset kielet ovat nyt ruotsi ja suomi. Suomi saa ensimmäiset suomenkieliset koulut ja suomenkielisen sanomalehden.

kartano.jpg (1050447 tavu(a))

 Kartano Orimattilassa

Klikkaa kuva isommaksi

1800-luvun lopulla Venäjän alueella asuu noin sata kansaa. Venäjän tsaari Nikolai II haluaa, että kansat oppivat venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin. Venäjä pelkää myös uusia sotia. Suomessa alkaa vaikea aika. Suomalaiset eivät saa päättää omista asioistaan. Suomalaiset alkavat toivoa, että Suomesta tulee itsenäinen maa.

Venäjän tsaari päättää, että Suomi saa oman eduskunnan. Suomen ensimmäiset vaalit ovat 1906. Suomalaiset naiset saavat ensimmäisinä Euroopassa äänestää vaaleissa.

Ensimmäinen maailmansota (1914-1918) alkaa. Suomesta lähtee nuoria miehiä Saksaan 1915. He saavat Saksassa sotilaskoulutuksen. Nämä miehet ovat jääkäreitä. He haluavat Suomeen oman armeijan.

Kaikki suomalaiset haluavat itsenäisyyttä. Köyhien ihmisten elämä on hyvin vaikeaa. He ovat hyvin vihaisia. Yläluokka pelkää heitä. Suomeen syntyy kaksi ryhmää: punaiset ja valkoiset.

Sivun kuvat:
Helsingin yliopiston kirjasto

maantie.jpg (243940 tavu(a))

Maantie 1800-luvulla.

Sanasto:
  1. sotia, olla sodassa, käydä sotaa
  2. vahva, voimakas <-> heikko
  3. voittaa <-> hävitä
  4. hallita, olla vallassa
  5. hallitsija (ihminen, joka hallitsee; ihminen, jolla on valta)
  6. autonomia, itsehallinto (saa itse päättää asioista)
  7. päättää, tehdä päätös
  8. pitkän aikaa, kauan
  9. rauhallinen, levollinen (ei ole sotaa) <-> rauhaton
  10. rautatie ( tie, jossa junat ajavat)
  11. tehdas (iso rakennus, jossa ihmiset ovat työssä)
  12. työläinen (joka on työssä esimerkiksi tehtaassa)
  1. talonpoika (maanviljelijä, jolla oli omaa maata)
  2. yläluokka (ihmiset, joilla on valtaa; porvarit ja talonpojat)
  3. tarina, kertomus
  4. toivoa, haluta
  5. itsenäinen maa (vapaa maa)
  6. eduskunta (200 ihmistä, jotka kansa valitsee ja jotka päättävät asioista)
  7. vaalit (tapahtuma, kun ihmiset päättävät, ketkä menevät eduskuntaan)
  8. äänestää, antaa ääni vaaleissa (kirjoittaa paperiin, kenet haluaa eduskuntaan)
  9. sotilaskoulutus (koulutus armeijassa)
  10. jääkäri (mies, joka saa Saksassa sotilaskoulutuksen)
  11. vihainen, suuttunut (aggressiivinen)

Tehtävät