AIKUISKOULUTUS

Kun nuoret ihmiset opiskelevat, puhumme nuorisoasteen koulutuksesta. Kun aikuiset opiskelevat, he ovat aikuiskoulutuksessa. Suomessa ihmiset opiskelevat paljon. Myös ne ihmiset, jotka ovat työssä, opiskelevat nykyisin työn ohessa, koska työelämä muuttuu nopeasti. Työssä vaihtuvat koko ajan esimerkiksi koneet, tietokoneohjelmat, työtavat jne. Tämän takia työntekijöiden on opiskeltava uusia asioita. Myös vanhat ihmiset haluavat usein oppia uusia asioita. Suomessa monet ihmiset opiskelevat jatkuvasti jotakin koko elämän ajan. Me sanomme, että elinikäinen oppiminen on kaikkien ihmisten oikeus.

Vuodessa noin miljoona aikuista eli  joka toinen aikuinen on aikuiskoulutuksessa. Se on hyvin suuri määrä. Aikuiskoulutusta Suomessa antaa yli 1 000 oppilaitosta. Osa niistä antaa myös nuorisoasteen koulutusta ja osa antaa vain aikuiskoulutusta. Osa koulutuksesta on opiskelijalle ilmaista, mutta ei kaikki. Suuri osa ihmisistä opiskelee työpäivän jälkeen jotakin eli he opiskelevat työn ohessa.

Monet aikuiset ovat olleet työssä monta vuotta eli heillä on paljon työkokemusta. Usein aikuisilla ei ole ammatillista koulutusta, mutta he osaavat ammatin. Tämän vuoksi Suomessa voivat aikuiset mennä kokeeseen, jossa he näyttävät, mitä he osaavat ja sen jälkeen he saavat todistuksen. Tällä tavalla aikuiset voivat suorittaa näyttötutkintoja.

Aikuisopiskelussa on nykyään paljon itsenäistä opiskelua eli opiskelijat eivät ole luokassa vaan opiskelevat esimerkiksi kotona itse. Opiskelussa ovat usein apuna tietokoneet. Nykyisin voi joitakin tutkintoja suorittaa verkko-opiskeluna tietokoneella. Tämä vaatii paljon itsenäistä työtä. Kun opiskelija opiskelee muualla kuin luokkahuoneessa, se on etäopiskelua.

Aikuiskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi uuden ammatin tai hakea lisä- ja jatkokoulutusta vanhaan ammattiin. Joskus opiskelu voi olla harrastusta.

Kansalais- ja työväenopistoissa voi harrastaa paljon erilaisia asioita. Siellä voi opiskella kieliä, taideaineita, tietotekniikkaa jne. Kurssit ovat eri pituisia eli jotkut kurssit ovat lyhyitä ja jotkut pitkiä. Yleensä kaikki kurssit maksavat vähän. Kansalais- ja työväenopistoja on kaikissa kaupungeissa ja kunnissa. Opetusta on yleensä illalla ja viikonloppuna, koska suuri osa opiskelijoista on päivällä työssä. Kansalais- ja työväenopistoissa on usein myös avoimen yliopiston opetusta. Avoin yliopisto tarkoittaa, että siellä voi opiskella kuka tahansa ja suorittaa joidenkin yliopistotutkintojen osia.

Aikuisoppilaitokset:
http://www.aikuis-koulutus.fi/

Aikuiskoulutusopas:
http://docplayer.fi/19315440-Aikuiskoulutusopas-2016-2017.html

Aikuisopiskelijat ja seniorit - tietoa eri koulutusvaihtoehdoista ikääntyville:
 http://www.avoinyliopisto.fi/

 http://www.kesayliopistot.fi/

 

Kansanopistot:
http://www.kansanopistot.fi/

 

Työvoimapoliittinen koulutus tarkoittaa, että opiskelija on työtön ja hakee koulutukseen, jonka maksaa työvoimatoimisto. Koulutus on opiskelijalle ilmainen ja hän saa koulutuksen ajalta rahaa. Työvoimakoulutus voi olla lisäkoulutusta, kuten tietotekniikka- ja kielikoulutusta. Se voi olla myös ammatillista koulutusta. Koulutus alkaa hyvin eri aikoina vuodessa eli jos haluaa hakea työvoimakoulutukseen, täytyy olla hyvin aktiivinen ja käydä jatkuvasti katsomassa työvoimatoimistossa, mitä koulutusta alkaa. Tietoa koulutuksesta saa työvoimatoimistoista sekä työvoimatoimiston internet-sivuilta.

Usein aikuiskoulutus on omaehtoista ammatillista koulutusta. Tämä tarkoittaa, että se ei ole työvoimatoimiston koulutusta. Tähän koulutukseen voi hakea työttömän koulutuspäivärahaa. Hakemus tehdään työvoimatoimistoon. Kelalta voi myös hakea opintorahaa ja opintolainaa. Oppilaitokset ilmoittavat lehdissä tai internet-sivuillaan, milloin koulutus alkaa. Tietoa koulutuksesta saat myös Aikuiskoulutusoppaasta. Koulutusoppaita on työvoimatoimistossa.

Työvoimahallinnon sivut:
http://www.te-palvelut.fi/te/fi/

Lisää tietoa aikuiskoulutuksesta:

http://www.aikuis-koulutus.fi/


 

Sanasto:
  1. nuorisoaste (nuorten koulut peruskoulun jälkeen, esim. ammattikoulut) <-> aikuiskoulutus
  2. työn ohessa (työn lisäksi, työn jälkeen vapaa-ajalla)
  3. muuttua (tulla toisenlaiseksi; esimerkiksi ilma on lämmin, mutta muuttuu kylmäksi)
  4. vaihtua (tulla toisen tilalle; esimerkiksi presidentti vaihtuu)
  5. työtapa (se, millä tavalla työntekijä tekee työtä)
  6. elinikäinen oppiminen (ihminen oppii koko elämän ajan uusia asioita)
  7. oikeus (saa tehdä jotakin)
  8. joka toinen (puolet ihmisistä)
  9. aikuinen, täysi-ikäinen
  10. aikuiskoulutus (koulu, jossa opiskelevat vain aikuiset)
  11. näyttötutkinto (tilaisuus, jossa suoritetaan näyttöjä)
  12. itsenäinen opiskelu (opiskelija opiskelee itse, ei opettajan kanssa)
  13. olla apuna, auttaa
  14. nykyisin, nykyään (näinä päivinä, tänä päivänä)
  15. verkko-opiskelu, internet-opiskelu
  1. etäopiskelu (opiskelija ei opiskele luokassa, vaan esimerkiksi kotona)
  2. harrastus (vapaa-aikana esimerkiksi jalkapallo tai lukeminen on harrastus)
  3. avoin yliopisto (kaikki ihmiset voivat opiskella yliopisto-opintoja)
  4. hakea työvoimakoulutukseen (tehdä hakemus, täyttää lomake koulutukseen, jonka järjestää työvoimatoimisto)
  5. jatkuvasti, koko ajan
  6. tieto (kun ihminen tietää jotakin, hänellä on tieto)
  7. omaehtoinen (ei työvoimatoimiston koulutusta; työvoimatoimisto ei maksa koulutusta)'
  8. opintotuki (valtio maksaa opintorahaa sekä opintojen ajalta voi saada asumistukea)
  9. opintolaina (Kun opiskelija opiskelee, hän voi hakea pankista rahaa opintoja varten. Raha täytyy maksaa takaisin.)
  10. iltaopiskelu (opiskelu kello 16.30 - 21.00 aikana)
  11. työttömyysturva (raha, jonka ihminen saa, kun ei ole työssä)
  12. Aikuiskoulutusopas (kirja, josta saa tietoa aikuiskoulutuksesta)

Tehtävät