KORKEA-ASTEEN KOULUTUS, 
AMMATTIKORKEAKOULUTUS JA YLIOPISTO

Korkea-asteen koulutus sisältää ammattikorkeakoulut, korkeakoulut ja yliopistot. Ammattikorkeakoulussa opiskelu sisältää paljon työharjoittelua, sillä ammattikorkeakoulut tekevät paljon yhteistyötä työelämän kanssa. Yliopistojen toiminta sisältää paljon tieteellistä tutkimusta ja opetus perustuu siihen.
Korkea-asteen opiskelupaikan saa noin 2/3 ikäluokasta. Korkea-asteen opiskelijoiden lukumäärä nousee koko ajan. Suurin osa ammattikorkeakouluista on yhteishaussa, mutta eivät kaikki, sillä osaan ammattikorkeakouluista täytyy hakea suoraan yleensä syksyllä ja keväällä. Maahanmuuttajien lähtömaassa on usein hyvin erilaiset todistukset kuin Suomessa. Tämän vuoksi maahanmuuttajat voivat hakea eri tavalla ammattikorkeakouluun. Valinnan nimi on erillishaku.
Opiskelija voi samaan aikaan opiskella vain yhdessä korkea-asteen oppilaitoksessa eli opiskelija ei voi samaan aikaan ottaa eri oppiaineita eri kouluista.

 

AMMATTIKORKEAKOULUT

 

Ammattikorkeakoulu on ammatillista koulutusta ja yleensä kunnat järjestävät koulutuksen. Vuonna 2015 Suomessa oli 24ammattikorkeakoulua. Pienissä ammattikorkeakouluissa opiskelee noin 1 000 opiskelijaa ja suurissa voi olla noin 8 000 opiskelijaa. Tutkinnon voi suorittaa normaalisti noin 3,5 – 4 vuodessa, mutta opiskelijalla on vuosi enemmän aikaa opiskella eli hän voi opiskella esimerkiksi 5 vuotta. Tutkinto ammattikorkeakoulussa sisältää yleensä 210-270 opintopistettä.

Ammattikorkeakouluun voi hakea, jos on ylioppilas eli on suorittanut lukion tai jos hakijalla on 3–vuotinen ammatillinen perustutkinto. Osa kouluista on yhteishaussa, mutta eivät kaikki koulut.

Opiskelu ei maksa mitään. Opiskeluvälineet, kirjat ja ruoan opiskelija maksaa itse. Suurimmat alat ovat tekniikka ja liikenne, hallinto ja kauppa sekä sosiaali- ja terveysala. Opiskeluun sisältyy työharjoittelua vähintään ½ vuotta.

Arviointi on 1 -5 (1-2 = tyydyttävä, 2-3 = hyvä, 5 kiitettävä)

Lisätietoa ammattikorkeakouluista.

Ammattikorkeakoulujen www-sivuja.

 


YLIOPISTOT

Tiede ja tutkimus kuuluvat yliopistoihin. Suomessa on 14 yliopistoa. Joka vuosi yliopistoon hakee paljon ihmisiä, mutta vain 1/3 hakijoista pääsee sisään yliopistoon. Jotkut alat ovat hyvin suosittuja. Esimerkiksi teatterikorkeakouluun on vuodessa noin 1 000 hakijaa, joista koulu valitsee vain noin 20 opiskelijaa. Yliopistokoulutuksen järjestää valtio, mutta ne ovat hyvin itsenäisiä oppilaitoksia ja päättävät itse monista asioista. Yliopistot valitsevat itse opiskelijat. Hakuaika eri yliopistoihin voi olla erilainen, mutta yleensä niihin voi hakea keväällä. Yleensä kaikkiin yliopistoihin on valintakokeet.

Yliopistoissa on 21 koulutusalaa, joista voi suorittaa tutkintoja. Suurimmat alat oppilasmääriltään ovat teknillistieteellinen, humanistinen ja luonnontieteellinen. Pieniä aloja ovat esimerkiksi teatteri, tanssi ja eläinlääketiede. Yliopiston alempi korkeakoulututkinto on 180 opintopistettä. Se on kandidaatin tutkinto.  Ylempi korkeakoulututkinto on lisäksi 120 opintopistettä. Se on maisterin tutkinto. Tämän jälkeen on lisensiaatin ja tohtorin tutkinto.

Jos maahanmuuttaja on omassa maassaan suorittanut korkeakoulututkinnon, hän voi hakea Suomessa opetushallitukselta tutkinnon rinnastamispäätöstä.

Yliopistossa opiskeleminen on vapaata. Opiskelijoiden täytyy suorittaa vuodessa tietty määrä opintopisteitä, jos he haluavat saada seuraavana vuonna opintorahaa ja opintolainaa. Opiskelijat tekevät itse lukujärjestyksen ja päättävät, kuinka paljon he vuodessa opiskelevat. Joillakin opiskelijoilla opinnot kestävät pitkään, toiset opiskelevat nopeammin.

Arviointi on 1-3:
                1)  1- - 1 ½ tyydyttävä
                2)  2- - 2 +  hyvä
                3)  2 ½ - 3  kiitettävä (erinomainen)

Ulkomailla suoritetut tutkinnot, linkki OPH:n sivuille.

Lisää tietoa yliopistoista.
 

Sanasto:
  1. korkea-aste, ylin aste (korkeakoulut, yliopistot)
  2. sisältää, kuulua
  3. työharjoittelu, työssä oppiminen (opiskelija menee työpaikalle ja opiskelee siellä ammattia)
  4. tieteellinen (teoreettinen tutkimustyö)
  5. tutkimus (yleensä yliopistossa tieteellinen, teoreettinen työ)
  6. perustua, pohjautua
  7. ikäluokka (jokin tietyn ikäinen joukko ihmisiä, esimerkiksi 16-vuotiaat)
  8. lukumäärä (kertoo, kuinka paljon jotakin on)
  9. nousta, kasvaa (tulee koko ajan enemmän)
  10. opintoviikko, ov (kouluissa, kun koulu kertoo opintojen määrän; 1 ov yleensä 40 tuntia)
  11. tiedekunta (yliopiston eri osastot, esimerkiksi humanistinen tiedekunta, jossa on kielet, filosofia ja historia)
  12. suosittu, populääri (paljon ihmisiä haluaa jotakin)
  13. itsenäinen, riippumaton (päättää itse omista asioista)
  14. valintakoe, pääsykoe (koe, kun hakee kouluun)
  15. opetushallitus (organisaatio, joka päättää opetusalan asioista)
  16. rinnastaa (sanoa, että jokin on samanlainen)
  17. päätös, ratkaisu (päättää jokin asia)

Tehtävät