KORKEA-ASTEEN KOULUTUS, 
AMMATTIKORKEAKOULU JA YLIOPISTO

Korkea-asteen koulutusta antavat ammattikorkeakoulut, korkeakoulut ja yliopistot.

AMMATTIKORKEAKOULUT

Ammattikorkeakouluun voi hakea lukion tai ammattikoulun jälkeen. Jotkut ammattikorkeakoulut ovat yhteishaussa, mutta eivät kaikki. Maahanmuuttajien lähtömaassa on usein hyvin erilaiset todistukset kuin Suomessa. Tämän vuoksi maahanmuuttajien täytyy hakea eri tavalla ammattikorkeakouluun. Hakupaperit voi hakea työvoimatoimistosta.

Vuonna 2008 Suomessa oli 28 ammattikorkeakoulua. Pienessä ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 1 000 opiskelijaa ja suuressa voi olla noin 8 000 opiskelijaa. Koulu kestää normaalisti noin 3,5 – 4 vuotta. Tutkinto ammattikorkeakoulussa sisältää yleensä 140 – 160 opintoviikkoa (ov). Yksi opintoviikko on noin 40 tuntia opiskelua. Opiskelija on työharjoittelussa vähintään ½ vuotta. Opiskelu ei maksa mitään. Kirjat ja ruoan opiskelija maksaa itse.

Lisätietoa ammattikorkeakouluista:

 


.

YLIOPISTOT

Suomessa on 20 yliopistoa: 3 teknistä korkeakoulua, 3 kauppakorkeakoulua, 4 taidekorkeakoulua ja 10 yliopistoa. Yliopistossa on aina monta eri osastoa, esimerkiksi kielet, matematiikka, fysiikka jne.

Joka vuosi yliopistoon hakee paljon ihmisiä, mutta yliopistot ottavat vain 1/3 hakijoista. Esimerkiksi teatterikorkeakouluun on vuodessa noin 1 000 hakijaa, joista koulu ottaa sisään vain noin 20 opiskelijaa. Yliopistoon täytyy aina hakea suoraan, sillä ne eivät ole yhteishaussa. Hakuaika eri yliopistoihin voi olla erilainen, mutta tavallisesti hakuaika on keväällä. Melkein kaikissa yliopistoissa on valintakokeet.

Yliopistossa 120 opintoviikon (ov) tutkinto on kandidaatin tutkinto. Maisterin tutkinto on 160 – 180 ov. Tämä jälkeen on lisensiaatin ja tohtorin tutkinto.

Jos maahanmuuttajalla on lähtömaasta korkeakoulututkinto, hän voi hakea tutkinnon rinnastamispäätöstä. Opiskelija saa paperin, jossa lukee, että tutkinto on sama täällä Suomessa. Rinnastamispäätös maksaa noin 170 € (v 2003) ja se täytyy maksaa itse.

Opiskelijan täytyy opiskella 3 opintoviikkoa (ov) kuukaudessa, jos hän haluaa saada opintotukea ja opintolainaa. Yksi opintoviikko on noin 40 tuntia opiskelua. Opiskelijat tekevät itse lukujärjestyksen. Joku opiskelija opiskelee nopeasti, joku opiskelija opiskelee hitaasti.

Ulkomailla suoritetut tutkinnot, linkki OPH:n sivuille.

Lisää tietoa yliopistoista.
 

Sanasto:
  1. korkea-aste, ylin aste (korkeakoulut, yliopistot)
  2. yhteishaku (keväällä ja syksyllä kaikkien pitää hakea samaan aikaan kouluihin)
  3. eri tavalla <-> samalla tavalla
  4. opintoviikko, ov (yksi opintoviikko on opiskelua noin 40 tuntia)
  5. työharjoittelu, työssä oppiminen (opiskelija menee työpaikalle ja opiskelee siellä ammattia)
  6. erilainen <-> samanlainen
  7. hakuaika (aika, kun voi hakea kouluun, tavallisesti keväällä ja syksyllä)
  8. melkein, lähes
  9. valintakoe, pääsykoe (koe, kun hakee kouluun)
  10. rinnastamispäätös, tunnustamispäätös (päätös, että ulkomaalainen tutkinto on sama kuin suomalainen)

Tehtävät