MAAHANMUUTTAJAKOULUTUS

Jos Suomessa haluaa tehdä työtä tai mennä ammatilliseen koulutukseen, täytyy osata suomen kieltä. Kun maahanmuuttaja tulee Suomeen, hänen täytyy ensimmäisenä mennä suomen kielen koulutukseen. Lisäksi on tärkeää tietää, mikä maahanmuuttajan ammatti oli lähtömaassa ja mitä työtä hän siellä teki. Tämän jälkeen täytyy katsoa, onko työ samanlaista täällä Suomessa. Usein työ on erilaista ja maahanmuuttaja tarvitsee lisäkoulutusta Suomessa.

Työvoimatoimisto järjestää suomen kielen koulutusta maahanmuuttajille aikuiskoulutuskeskuksessa, kansanopistossa, yliopistossa jne. Jos työvoimatoimisto järjestää koulutuksen, niin opiskelija saa aina päivärahaa ja koulutus on opiskelijalle ilmainen. Jotkut koulut järjestävät suomen kielen opetusta illalla. Silloin se tavallisesti maksaa. Kansanopistossa on usein suomen kielen opetusta, joka ei maksa paljon.

Joskus työvoimatoimisto järjestää maahanmuuttajille omaa ammatillista koulutusta tai siihen valmistavaa koulutusta, mutta sitä on vähän. Sen vuoksi maahanmuuttajien täytyy oppia hyvin suomen kieltä, että he voivat opiskella ammatillisessa koulutuksessa suomalaisten kanssa.

 

Ammatillinen koulutus voi olla omaehtoista. Omaehtoinen koulutus ei ole työvoimakoulutusta. Jos opetus on päivällä opiskelija ei saa päivärahaa. Opiskelija voi hakea opintotukea ja opintolainaa. Jos koulutus on alle 25 tuntia viikossa ja sitä on illalla, niin silloin opiskelija saa päivärahaa.

 

Jos maahanmuuttajilla on ammatillinen koulutus tai pitkä työkokemus lähtömaassa, hän voi mennä ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Suomessa. Koulutus voi olla lyhyt. Sen jälkeen oppilaitos järjestää näyttökokeen oikeassa työpaikassa. Opiskelija voi näyttää, että hän osaa ammatin. Työnantaja, työntekijä ja ammattiopettaja ovat mukana näytössä ja katsovat, osaako opiskelija ammatin. Jos näyttö on hyvä, opiskelija saa ammattitutkinnosta todistuksen.

 

Jos maahanmuuttajalla on yliopistotutkinto ja hän haluaa jatkaa opiskelua Suomen yliopistossa tai hän haluaa mennä oman alan työhön, hänen täytyy ensin saada rinnastamispäätös. Se on paperi, jossa lukee, että tutkinto on sama Suomessa. Opetushallitus voi antaa rinnastamispäätöksen. Päätös maksaa n. 170€.

 

Joskus yliopistot ja työnantajat haluavat, että maahanmuuttajalla on suomen kielen tutkinto ennen kuin he ottavat hänet oppilaaksi tai työhön. Yleisiä kielitutkinnon testejä on kaksi kertaa vuodessa. Testejä järjestävät monet aikuisoppilaitokset. Yleisessä kielitutkinnossa on kolme eri tasoa: perustaso, keskitaso ja ylin taso. Kielitestissä opiskelija on yhden päivän. Kielitestissä täytyy suomen kielellä puhua, kirjoittaa, kuunnella ja lukea. Kielitutkintoja on myös englannin, venäjän, ruotsin, espanjan, italian, ranskan ja saksan kielessä. Tutkinnot maksavat jonkin verran.

 


Suomen kielen jatkokurssin kahvitilaisuus.

Tietoa:
yleisistä kielitutkinnoista (OPH).

YKI - yleiset kielitutkinnot (Jyväskylän yliopisto SOLKI)

Tietoa maahanmuuttajien koulutuksesta:
http://www.edu.fi/ammattikoulutus/maahanmuuttajien_koulutus

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen:
  http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen  

             

   
Sanasto:
  1. ammatillinen koulutus (koulu, josta saa ammatin)
  2. samanlainen <-> erilainen
  3. järjestää, organisoida
  4. päiväraha, työttömyyskorvaus (jos ei ole työssä, KELA maksaa päivärahaa)
  5. ilmainen, maksuton (ei maksa mitään)
  6. omaehtoinen (ei työvoimatoimiston koulutusta)
  7. työvoimakoulutus (työvoimatoimisto järjestää)
  8. opintotuki (opintoraha + asumistuki)
  9. opintolaina (pankista rahaa opintoihin - täytyy maksaa takaisin)
  10. ammattitutkinto (aikuiset voivat näyttää, että osaavat ammatin ja saada todistuksen)
  1. valmistava (koulutus, jonka jälkeen opiskelija on valmis näyttöön)
  2. näyttökoe, näyttö (koe, jossa oikeassa työssä voi näyttää, että osaa ammatin)
  3. näyttää, osoittaa
  4. työnantaja (työpaikka, joka antaa työtä)
  5. työntekijä (ihminen, joka tekee työtä)
  6. ammattitutkintotodistus (kun näyttö menee hyvin ja saa paperin)
  7. ala (eri ammatit, esimerkiksi teknillinen ala, ravintola-ala)
  8. rinnastamispäätös (Opetushallitus päättää, että ulkomainen tutkinto on sama kuin suomalainen)
  9. Opetushallitus (organisaatio, joka päättää monesta opetusalan asiasta)
  10. aikuisoppilaitos (koulu, jossa opiskelevat aikuiset)
  11. jonkin verran, vähän

 

Tehtävät