OPPISOPIMUS


Leipurin ammatti.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija opiskelee työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksessa voi opiskella ammatillisen tutkinnon tai lisäopintoja. Oppisopimukseen voivat hakea kaikki ihmiset, aikuiset ja nuoret. Oppisopimusta voi hakea ihminen, joka on työtön tai työssä. Oppisopimukseen ei ole mitään hakuaikoja, vaan koulutuksen voi aloittaa heti, kun opiskelija löytää oppisopimuspaikan. Tällä hetkellä noin 28 000 opiskelee oppisopimuksella.

Ammatillinen koulutus on noin 1 - 4 vuotta. Koulutusaika on eri ammateissa erilainen. Oppisopimuksella voi suorittaa melkein kaikki perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnot. Tutkintoja on noin 350.

Lisäkoulutusta voi hakea, jos on ammatillinen tutkinto. Koulutus on 4-12 kuukautta. Oppisopimuskoulutusta ei voi olla yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnot, mutta jos opiskelijalla on jo korkeakoulututkinto, hän voi hakea lisäkoulutusta oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutuksessa täytyy aina olla työpaikka, jossa opiskelija opiskelee. Teoriaopinnot järjestää jokin oppilaitos. Teoriaopintoja ei ole paljon.

letut.jpg (40385 tavu(a))
Klikkaa hiirellä, näet kuvan isompana.

Ensimmäisenä täytyy opiskelijan etsiä itse työpaikka, joka ottaa hänet oppisopimukseen. Sen jälkeen työnantaja ja opiskelija tekevät työsopimuksen, jonka oppisopimustoimisto hyväksyy. Opiskelija saa palkkaa työssä oppimisen aikana ja päivärahaa teoriaopiskelun aikana. Työnantaja saa valtiolta rahaa oppisopimuksen ajalta. Työpaikalla täytyy aina olla työntekijä, joka auttaa opiskelijaa opiskelussa koko työssä oppimisen ajan.

Oppisopimuksessa opiskelijan täytyy olla aktiivinen. Opiskelua koulussa on vähän, mutta opiskelijan täytyy vapaa-aikana lukea ja opiskella teoriaopintoja.

Tietoja oppisopimuskoulutuksesta:
http://www.oppisopimus.net/

Sanasto:
  1. oppisopimus (opiskelija opiskelee työpaikalla)
  2. työtön (ihminen, joka ei ole työssä)
  3. hakuaika ( aika, kun voi hakea kouluun; yleensä kevät ja syksy)
  4. koulutusaika (aika, jonka opiskelija opiskelee, esimerkiksi 2 vuotta)
  5. järjestää, organisoida
  6. oppilaitos, koulu
  7. järjestää, organisoida
  8. työsopimus (työnantaja ja työntekijä kirjoittavat paperin, jossa he sopivat työasiat)
  9. hyväksyä (katsoa hyväksi, katsoa, että kaikki on hyvin) <-> hylätä
  10. palkka, ansio (raha, jonka työntekijä saa työssä) 
  11. päiväraha (KELA maksaa rahaa, kun ihminen ei ole työssä)

Tehtävät