PERUSKOULU

Kaikki lapset ovat Suomessa koulussa. Lapset menevät peruskouluun tavallisesti 7-vuotiaana ja lopettavat peruskoulun 16-vuotiaana. Peruskoulun suorittaa 99,7% lapsista. Peruskoulu on 9 vuotta eli luokat 1-9. Tämän jälkeen voi mennä luokalle 10. Se on vapaaehtoinen.

Lapset menevät kouluun elokuussa samana vuonna, kun he täyttävät 7 vuotta. Joskus lapsi voi aloittaa koulun 6-vuotiaana tai 8-vuotiaana. Jos vanhemmat haluavat, että lapsi menee kouluun 6- tai 8-vuotiaana, heidän täytyy kysyä lupa. Maahanmuuttajat voivat mennä ensin peruskouluun valmistavaan opetukseen. Sen jälkeen on helpompi mennä kouluun.

Peruskouluja Suomessa on noin 2990. Suuret koulut ovat kaupungeissa. Suuressa koulussa voi olla yli 900 oppilasta. Pienessä kunnassa koulu on pieni. Pienessä koulussa voi olla vain 20 oppilasta.

Lapsi menee yleensä kouluun, joka on lähellä kotia. Peruskoulu on ilmainen kaikille. Koulu maksaa kirjat ja kynät, ruoan ja koulumatkat, jos matka on pitkä. Oppilaita luokassa on noin 20-30.

Lukuvuosi alkaa elokuussa ja loppuu toukokuun lopussa. Lukuvuodessa on syyslukukausi ja kevätlukukausi. Vuodessa on 190 koulupäivää. Koulussa on lomaa:
Syyslukukausi loppuu joulukuussa ja silloin on joulujuhla. Joulujuhlassa koululaiset saavat syyslukukauden todistukset. Kevätlukukausi loppuu toukokuun lopussa. Koulun kevätjuhlassa koululaiset saavat taas todistukset. Todistukset ovat yleensä luokalla 1,2,3 sanalliset. Opettaja kertoo, millä tavalla lapsi oppii koulussa. Todistuksessa ei ole numeroita. Sen jälkeen todistuksessa on numerot 4-10. Kun peruskoulu loppuu, todistuksen nimi on päästötodistus. Joulu- ja kevätjuhla on aina iloinen juhla, jossa perheet ovat mukana.
Laki sanoo, mitä koulussa täytyy opettaa. Peruskoulussa lapsella on esimerkiksi pakollinen ruotsin kieli ja yksi vieras kieli, joka on yleensä englanti. Ala-aste on luokat 1-6 ja silloin koulupäivä on 4-6 tuntia. Yläaste on luokat 7-9 ja silloin koulupäivä on 5-7 tuntia. Koulua on 5 päivää viikossa. Lauantai ja sunnuntai ovat vapaapäiviä. Oppitunti on 45 minuuttia ja sen jälkeen on välitunti. Välitunnilla lapset ovat ulkona.

Tilastotietoa peruskoulusta tästä linkistä.
 

Sanasto:
  1. suorittaa (kun oppilas on koulussa loppuun asti ja saa todistuksen)
  2. tavallisesti, yleensä, normaalisti
  3. vapaaehtoinen (ei ole pakko) <-> pakollinen
  4. vanhemmat (isä ja äiti)
  5. täyttää (syntymäpäivänä tulee yksi vuosi lisää)
  6. lupa (saa tehdä jotakin)
  7. valmistava opetus (ennen varsinaista koulua opetetaan niitä asioita, joita koulussa tarvitaan)
  8. lähellä (ei ole pitkä matka) <-> kaukana
  9. ilmainen, maksuton (ei maksa mitään)
  10. lukuvuosi (alkaa elokuussa, loppuu toukokuun lopussa)
  11. syyslukukausi (alkaa elokuussa, loppuu joulukuussa)
  12. kevätlukukausi (alkaa tammikuussa ja loppuu toukokuun lopussa)
  13. sanallinen (opettaja kertoo sanoilla, mitä lapsi osaa; ei numeroita)
  14. päästötodistus (peruskoulun lopputodistus)
  15. oppiaine (koulussa lapset oppivat eri asioita, esimerkiksi musiikki on yksi oppiaine)
  16. täytyä, pitää, olla pakko
  17. pakollinen <-> vapaaehtoinen
  18. vieras kieli (Suomessa kaikki muut kielet kuin suomi ja ruotsi)

Tehtävät