OIKEUSAPU JA OIKEUDENKÄYNTI

Oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti on prosessi, jossa valtion viranomaiset selvittävät jotakin asiaa oikeudessa. Oikeudenkäyntiin tulee aina kutsu. Kutsussa lukee, milloin oikeudenkäynti alkaa.  Oikeudenkäyntiin täytyy aina mennä, jos tulee kutsu. Joskus oikeudenkäynti täytyy peruuttaa, jos joku on poissa.

 

Oikeudenkäynnissä ei tarvitse olla avustajaa. Jos asia on epäselvä, avustaja on hyvä hankkia. Oikeusapua saa valtion oikeusaputoimistosta, jos ei ole rahaa itse maksaa kustannuksia. Oikeusapua antavat myös asianajajat. He voivat olla mukana oikeudessa avustajana.

 

Oikeudenkäynnissä asiaa täytyy ensin selvittää. Sen jälkeen on päätösneuvottelu, jossa tuomioistuin päättää, mikä on tuomio. Päätösneuvottelun jälkeen tuomari kertoo, mikä on tuomio. Tuomio voidaan antaa myös kahden viikon kuluttua tuomioistuimen kansliassa.

 

Oikeusapu

 

Oikeudenkäynnissä on usein hyvä olla mukana avustaja. Oikeusaputoimiston oikeusapu tarkoittaa sitä, että henkilö voi saada itselleen ilmaisen avustajan, jos hänellä ei ole rahaa itse maksaa. Jos henkilö on esimerkiksi työssä ja hänellä on pieni palkka, hän voi saada avustajan ja maksaa siitä itse osan. Jos henkilöllä on isot tulot, hän ei voi saada ilmaista avustajaa. 

 

Oikeusapua voi saada myös muissa lakiasioissa kuin oikeudenkäynnissä. Oikeusaputoimistosta voi kysyä esimerkiksi neuvoa erilaisissa lakiasioissa. Oikeusapua voivat saada Suomessa asuvat yksityiset henkilöt. Yrittäjä voi saada oikeusapua yritysasioissa, jos siihen on erityinen syy. Oikeusapua ei saa, jos asia on vähäinen. Vähäisiä asioita ovat yleensä:

 

  • yksinkertaiset hakemusasiat, kuten avioerot, jossa ei ole riitaa.
  • vähäinen rikos, josta saa yleensä sakon. 
  • veroasiat
 
Oikeusavun saa tulojen, menojen, omaisuuden perusteella. Ensin täytyy laskea, paljonko henkilöllä on rahaa käytössä. Sen jälkeen oikeusaputoimisto päättää, saako hakija oikeusapua ilmaiseksi vai omavastuuta vastaan. Omavastuu tarkoittaa, että hakija maksaa osan itse. Kustannukset tulevat oikeusapumaksusta ja omavastuusta.

 

Oikeusapua täytyy hakea valtion oikeusaputoimistosta suullisesti tai kirjallisesti. Hakemuksen mukana täytyy olla erilaisia liitteitä. Liite voi olla esimerkiksi selvitys tuloista. Hakemuslomakkeen voi  myös lähettää oikeusaputoimistoon postissa tai faksina. Hakemuslomake on internetissä oikeuslaitoksen Lomakkeita -sivulla. Niitä saa myös valtion oikeusaputoimistosta, tuomioistuimesta ja asianajotoimistosta.

 

Oikeusaputoimisto päättää aina, kuka saa oikeusavusta. Oikeusapupäätöksen hakija saa kirjallisena. Jos päätös on negatiivinen, hakija voi hakea muutosta eli valittaa. Valitusohjeet tulevat aina negatiivisen päätöksen mukana. Joskus rikosoikeudenkäynnissä voi saada ilmaisen puolustajan vaikka tulot ovat suuret.

 

Rikoksen uhri voi saada avustajan tai tukihenkilön. Jos henkilö on perheväkivallan tai seksuaalirikoksen uhri, tuomioistuin voi määrätä hänelle esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin avustajan tai tukihenkilön. Avustajan tai tukihenkilön palkkiot ja kulut maksaa valtio. 

 

Julkinen oikeusavustaja

 

Julkinen oikeusavustaja tarkoittaa lakimiestä, joka on työssä oikeusaputoimistossa. Suomessa on 67 oikeusaputoimistoa yleensä kaikilla paikkakunnilla, joissa on käräjäoikeus. 

 

Yksityinen avustaja

 

Yksityinen avustaja tarkoittaa lakimiestä, joka on työssä yksityisessä lakiasioita hoitavassa yrityksessä. Asiakas voi valita, haluaako hän oikeudenkäynnissä julkisen oikeusavustajan vai yksityisen avustajan. 

 

 
Linkit:

 

Tietoa oikeusavusta:  https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/

Valtion oikeusaputoimistojen yhteystiedot
 
Oikeusavun etusivu