OIKEUSAPU JA OIKEUDENKÄYNTI

Oikeusapu

 Oikeudenkäynnissä on usein hyvä olla mukana avustaja. Oikeusaputoimiston oikeusapu tarkoittaa sitä, että henkilö voi saada itselleen ilmaisen avustajan, jos hänellä ei ole rahaa itse maksaa. Jos henkilö on esimerkiksi työssä ja hänellä on pieni palkka, hän voi saada avustajan. Henkilön täytyy itse maksaa vähän. Jos henkilöllä on isot tulot, hän ei voi saada ilmaista avustajaa.  

 

Oikeusapua voi saada myös muussa lakiasiassa. Oikeusaputoimistosta voi kysyä esimerkiksi neuvoa lakiasioissa.  Oikeusapua voivat saada Suomessa asuvat yksityiset henkilöt. Oikeusapua ei saa, jos asia on vähäinen. Vähäinen asia on yleensä:
 
  • yksinkertainen hakemusasia, esimerkiksi avioero, jossa ei ole riitaa.
  • vähäinen rikos, josta tuomio on yleensä sakko. 
  • veroasiat
 Henkilö voi saada oikeusavustajan, kun hän kertoo kaikki tulot, menot ja muun omaisuuden. Ensin täytyy laskea, paljonko henkilöllä on rahaa käytössä. Sen jälkeen oikeusaputoimisto päättää, saako hakija oikeusapua ilmaiseksi vai omavastuuta vastaan. Omavastuu tarkoittaa, että hakija maksaa osan maksusta itse. 

 

Oikeusapua täytyy hakea valtion oikeusaputoimistosta. Hakemuksen mukana täytyy olla erilaisia liitteitä. Liite on esimerkiksi selvitys tuloista. Hakemuksen voi  myös lähettää oikeusaputoimistoon postissa tai faksina. Hakemuslomake on internetissä oikeuslaitoksen Lomakkeita -sivulla. Lomakkeen saa myös esimerkiksi valtion oikeusaputoimistosta tai poliisi- ja oikeustalolta.

 

Oikeusaputoimisto päättää aina, kuka saa oikeusavustajan. Jos päätös on negatiivinen, hakija voi valittaa. Valitusohjeet tulevat aina negatiivisen päätöksen mukana. Joskus rikosoikeudenkäynnissä voi saada ilmaisen puolustajan, vaikka tulot ovat isot.

 

Rikoksen uhri voi saada avustajan tai tukihenkilön. Jos henkilö on perheväkivallan tai seksuaalirikoksen uhri, oikeus voi määrätä hänelle esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin avustajan tai tukihenkilön. Avustajan tai tukihenkilö maksut maksaa valtio. 

 

 Asiaa koskeva esite "Tietoa oikeusavusta" on oikeusministeriön sivulla https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/.

 

Julkinen oikeusavustaja

 

Julkinen oikeusavustaja tarkoittaa lakimiestä, joka on työssä oikeusaputoimistossa. Suomessa on 67 oikeusaputoimistoa yleensä kaikilla paikkakunnilla, joissa on käräjäoikeus.

 

Yksityinen avustaja

 

Yksityinen avustaja tarkoittaa lakimiestä, joka on työssä yksityisessä yrityksessä. Asiakas voi valita, haluaako hän oikeudenkäynnissä julkisen oikeusavustajan vai yksityisen avustajan.

 

Linkit:

Valtion oikeusaputoimistojen yhteystiedot ja palvelusivut
Kuntaluettelo, jonka avulla löytyy lähin oikeusaputoimisto kunnan nimen perusteella

https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index.html oikeusaputoimistojen palvelusivut 

Julkinen oikeusavustaja

Oikeusavun etusivu