ILMASTO JA VUODENAJAT

Ilmasto

Suomessa ilma on talvella kylmä ja kesällä lämmin. Etelä-Suomessa vuoden keskilämpötila on 5,5 astetta. Heinäkuu on yleensä vuoden lämpimin kuukausi. Tammikuu ja helmikuu ovat kylmimmät kuukaudet. Suomessa on tavallista, että sää muuttuu nopeasti. Lisäksi lämpötilat yleensä eroavat eri puolilla Suomea. Esimerkiksi tammikuussa Pohjois-Suomessa voi olla -32 astetta pakkasta, mutta Etelä-Suomessa samaan aikaan vain -5 astetta.
usva.jpg (811288 tavu(a))
Kuva usvasta. Kuvaa klikkaamalla näet sen isompana. Kuvaaja Pasi Lehtonen.
Suomessa sataa kaikkina vuodenaikoina. Sateisia päiviä on Suomessa enemmän kuin aurinkoisia. Suomessa voi sataa vettä, lunta tai räntää. Suomessa sataa noin 100 päivää vuodessa. Suomessa on harvoin kovia myrskyjä. Tuuli on yleensä heikkoa. Myrskyjä on eniten syksyllä ja talvella. Syksyisin eniten sumua on rannikolla. Usvaa on eniten marraskuussa ja joulukuussa kaikkialla Suomessa

Sateenkaari
Sateenkaaren voi nähdä kaikkialla maailmassa. Revontulet ovat kaunis ja värikäs valoilmiö. Revontulet voi nähdä parhaiten maapallon pohjoisella vyöhykkeellä talvella, kun on pakkanen. Ne näkyvät silloin hyvin, koska taivas on selkeä ja pimeä. Revontulet voit nähdä parhaiten Pohjois-Suomessa. Siellä ne näkyvät noin 200 yönä. Etelä-Suomessa voit nähdä revontulet vain noin 20-30 yönä.

  (Värikuvia revontulista)

https://www.google.fi/search?q=Valokuvia+revontulista&sa=X&biw=1745&bih=885&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjjk57y07LSAhUEXSwKHXidAQsQsAQIHA

http://ilmatieteenlaitos.fi/ (Ilmatieteen laitos, tietoa säästä)

http://www.foreca.fi/  (Sääennusteet)

 http://yle.fi/saa/saasanastoa/7019749 (Sääsanasto)

 

Sanasto:
  1. lämpötila, lämpöaste
  2. pakkanen (kylmä ilma talvella)
  3. lumi (vesi, joka pakkasella muuttuu lumeksi)
  4. räntä (samaan aikaan lunta ja vettä, vetinen lumi)
  5. myrsky, rajuilma, erittäin kova tuuli
  6. sumu (vesistöjen lähellä vesihöyryä)
  7. rannikko (meren tai suuren järven lähellä oleva maa-alue)
  8. usva (maasta nousevaa vesihöyryä)
  9. sateenkaari (sateen jälkeen värikäs kaari taivaalla)
  10. revontulet (taivaalla syntyy värikäs sähköinen valoilmiö)
  11. pohjoinen vyöhyke (pohjoinen osa maapalloa)
  12. selkeä, selvä, kirkas
  13. pimeä, valoton

Vuodenajat

Suomessa on neljä vuodenaikaa: talvi, kevät, syksy ja kesä. Kaikki vuodenajat ovat erilaisia. Sää ja luonto on hyvin erilainen eri vuodenaikoina. Lisäksi vuodenajat ovat eri puolilla Suomea vähän erilaiset.

Talvi

Talvi on pitkä, kylmä ja pimeä vuodenaika. Talvi alkaa eri puolilla Suomea eri aikaan. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa talvi alkaa lokakuussa ja loppuu toukokuussa. Muualla Suomessa talvi alkaa yleensä marraskuussa.

Talvi alkaa, kun sataa lunta. Ensilumi sulaa melkein aina pois. Tämä jälkeen menee yleensä kuukausi, kun lumi jää maahan. Myös järvet jäätyvät yleensä marraskuussa tai joulukuussa. Talvella voi olla kova pakkanen. Vuonna 1985 Pohjois-Suomessa oli pakkasennätys -50,4 astetta.

Talvi on pimeä vuodenaika. Lapissa aurinko ei nouse yli 50 päivään eli silloin on kaamos. Etelä-Suomessa päivä voi olla vain 6 tuntia lyhyt. Päivä on lyhin 21. - 22.12. (talvipäivänseisaus). Kevät alkaa, kun aurinko paistaa ja päivä on pitempi. Päivä on pitempi kuin yö kevätpäiväntasauksen (19.-21.3) jälkeen.

Talvella jotkut ihmiset masentuvat, koska pimeä aika kestää kauan. Talvesta voi kuitenkin myös nauttia. Talven suuret juhlat ovat joulu ja uusi vuosi. Silloin ihmiset ovat yhdessä ja juhlivat. Talviharrastuksia on  myös paljon: hiihto, laskettelu, luistelu, pilkkiminen, avantouinti. Talvella on kouluissa aina hiihtoloma, joka kestää viikon. Hiihtoloman tarkoitus on, että ihmiset ovat paljon ulkona, hiihtävät ja laskettelevat. Suuri joukko ihmisiä matkustaa Lappiin, koska siellä on hyvät laskettelurinteet.

linkki talviharrastuksista: (Kunto-, terveys- ja virkistysliikunnan keskusliitto)
http://www.suomenlatu.fi  

Kuvia talvesta. Kuvia klikkaamalla näet ne isompana. Kuvaaja Pasi Lehtonen.


Talvimaisema

puolukat.jpg (689807 tavu(a))
Ensilumi
pyhäselän jäältä.jpg (301691 tavu(a))
Hiihtäjä järvenjäällä
sienet.jpg (725951 tavu(a))
Ensilumi

Talvimaisema
avannossa.jpg (407987 tavu(a))
Avantouinti

Kevät

Kevät on aurinkoinen vuodenaika. Pitkän ja pimeän talven jälkeen päivä pitenee ja on valoisaa. Aurinko sulattaa lumen ja jään ja vesi virtaa puroissa. Valkoinen maisema muuttuu vähitellen vihreäksi, koska ruoho alkaa kasvaa ja puihin tulee lehtiä. Ensimmäiset kukat ovat yleensä keltaiset leskenlehdet. Ensimmäiset muuttolinnut lentävät Suomeen. Keväällä lämpötila vaihtelee paljon. Aamulla on usein kylmä ilma yöpakkasten jälkeen, mutta päivällä aurinko paistaa ja ilma lämpenee.

Etelä-Suomessa kevät alkaa aikaisemmin kuin Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa kevät alkaa yleensä huhtikuussa, koska lumi ja jää alkaa vähitellen sulaa. Pohjois-Suomessa kevät alkaa yleensä toukokuussa. Lumi ja jää sulaa vasta kesäkuussa.

Kevään juhlat ovat pääsiäinen ja vappu. Suomessa juhlitaan myös äitienpäivää, joka on aina toukokuun toinen sunnuntai. Isänpäivä on marraskuussa.

 

Kesä

Suomen kesä on lyhyt, mutta se on hyvin valoisa. Kesä alkaa yleensä toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa ja kestää noin kolme tai neljä kuukautta. Lapissa kesä alkaa kuukautta myöhemmin.

Turistit ihmettelevät usein Suomen kesän valoisuutta. Lapissa aurinko ei laske yli 70 päivään. Me sanomme, että silloin on "yötön yö". Myös Etelä-Suomessa on valoisaa: päivä voi kestää 20 tuntia.

Juhannus on keskikesän ja valon juhla. Päivä on pisin 20. – 22.6. (kesäpäivän tasaus). Sen jälkeen päivä taas lyhenee.

Suomessa on helle, kun lämpötila on yli 25 astetta. Korkeimmat lämpötilat ovat noin 30- 35 astetta. Hellepäiviä on vain noin 10-15 päivää kesässä. Kesällä voi olla myös ukkonen, joka on yleinen etenkin sisäosissa Suomessa.

Kesällä harrastukset liittyvät usein luontoon. Kalastus on suosittu harrastus. Kesällä ihmiset myös uivat paljon, sillä Suomessa on paljon uimarantoja ja puhdasta vettä. Kesällä voi kävellä metsässä ja kerätä marjoja ja sieniä. Suomalaiset haluavat olla luonnossa kesällä ja ovat paljon kesämökillä. Jos ei ole kesämökkiä, voi vuokrata mökin esimerkiksi leirintäalueelta tai nukkua teltassa. Suomessa on paljon kesämökkejä ja leirintäalueita. Kesällä lapset eivät ole koulussa, koska heillä on kesäloma.

Kuvia kesästä. Kuvia klikkaamalla näet ne isompana. Kuvaaja Pasi Lehtonen.


Kesäilta

juhannus.jpg (498816 tavu(a))
Juhannus

tytot_Kolila.jpg (37183 tavu(a))
Suomen kielen opiskelijat Kolilla.

tunturilta1.jpg (313323 tavu(a))
Lapin kesä
joelta.jpg (803542 tavu(a))
Kesä maisema

Syksy

Syksy on sateinen, mutta värikäs vuodenaika. Syksyllä puun lehdet ovat keltaisia ja punaisia ja vähitellen ne putoavat maahan. Kun luonto on syksyllä värikäs, on ruska-aika. Illat pimenevät ja ilma muuttuu kylmäksi ja tuuliseksi. Syksyllä sataa vettä ja räntää ja silloin maassa on paljon lätäköitä. Muuttolinnut lentävät lämpimiin maihin.

Lapissa syksy alkaa jo elokuun lopussa, Etelä-Suomessa syyskuun lopussa. Syksyllä vesi- ja räntäsade vaihtuu vähitellen lumisateeksi. Ensilumi sataa maahan.

Myös syksyllä ihmiset liikkuvat luonnossa. Syksyllä metsässä on paljon sieniä ja marjoja, joita voi kerätä. Monet ihmiset keräävät paljon sieniä ja myyvät niitä kauppoihin. Syksyllä jotkut ihmiset harrastavat myös metsästystä. Kaikkia eläimiä ei saa metsästää. Lisäksi on erilaisia metsästysaikoja. Esimerkiksi hirviä saa metsästää vain, kun on hirvenmetsästysaika ja sorsia, kun on sorsanmetsästysaika. Myös rapu on suomalaisten herkkua. Syksyllä alkaa ravustuskausi.

Syksyllä lapset aloittavat koulun. Suurin osa myös muista kouluista aloittaa opetuksen syksyllä, esimerkiksi ammattikoulut, yliopistot jne.

 

Sanasto:
  1. ensilumi (ensimmäinen lumi, joka sataa maahan)
  2. sulaa (muuttuu vedeksi)
  3. pakkasennätys (kylmin ilma)
  4. kaamos (pimeä aika, aurinko ei nouse)
  5. masentua (ihminen, jolla on depressio)
  6. hiihto (hiihtää suksilla)
  7. laskettelu (laskea mäkeä suksilla)
  8. luistelu (luistella jäällä)
  9. pilkkiminen (kalastaa talvella jäällä, avantokalastus)
  10. avantouinti (jäässä on reikä, jossa voi uida)
  11. laskettelurinne (mäki, jossa ihmiset laskettelevat)
  12. pidetä, muuttuu pitemmäksi
  13. valoisa, kirkas, täynnä valoa
  14. sulattaa ( lämmittää jää tai lumi vedeksi)
  15. virrata (vesi juoksee)
  16. puro (kapea ja pieni vesi, joka virtaa)
  17. maisema (alue luonnossa)
  18. leskenlehti (keltainen luonnonkukka)
  19. muuttolintu (lintu, joka muuttaa syksyllä etelään)
  20. vaihdella, vaihtua usein, muuttuu usein
  1. lämmetä, ilma muuttuu lämpimäksi
  2. pääsiäinen (kristillinen juhla keväällä, Jeesus kuoli ja nousi taivaaseen)
  3. vappu (kevään juhla)
  4. ihmetellä, kummastella
  5. valoisuus, valo
  6. laskea, tulla alas
  7. lyhetä, tulla lyhyeksi
  8. helle (kuuma ilma, yli 25 astetta)
  9. uimaranta (rantavesi, jossa voi uida)
  10. leirintäalue (paikka, jossa voi olla yötä esimerkiksi teltassa)
  11. teltta (vedenpitävästä kankaasta tehty yöpymispaikka)
  12. pimetä, tulla pimeäksi
  13. lätäkkö, pieni vesilammikko
  14. metsästys, riistanpyynti
  15. sorsa, lintueläin
  16. rapu (eläin, jolla on sakset, äyriäinen)
  17. ravustuskausi (tietty aika, jolloin saa metsästää rapuja)

Tehtävät