SUOMEN TUNNUKSET

Suomen symboliset värit ovat sininen ja valkoinen. Sininen kuvaa järviä ja taivasta ja valkoinen lunta. Suomen kansallislippu (siniristilippu) on suorakaiteen muotoinen. Valkoisella pohjalla on sininen risti. Valtionlippu on muuten samanlainen, mutta ristin keskellä on Suomen vaakuna.

Viralliset ja yleiset liputuspäivät ovat kalenterissa. Suomessa saa kuitenkin liputtaa jokainen silloin, kun siihen on hyvä syy, esim. perhejuhla tai jos kesämökille tulee vieraita. Lippu nostetaan aamulla n. kello 8.00 ja lasketaan illalla kun aurinko laskee (viimeistään kello 21.00). Lippu ei saa olla yöllä lipputangossa, paitsi juhannusyönä.

Lippu ei saa olla likainen eikä rikki. Siihen ei saa kirjoittaa eikä sitä saa koristella. Kun lippu pestään, se pitää kuivata sisällä. Lippua täytyy kunnioittaa eikä vanhaa lippua saa haudata maahan eikä käyttää muuhun tarkoitukseen.

Ahvenanmaalaisilla ja saamelaisilla on oma lippunsa, jota voi käyttää joko yksin tai yhdessä Suomen lipun kanssa.

Kun ihminen kuolee, niin kuolinpäivänä ja hautajaispäivänä lipun voi nostaa puolitankoon. Silloin on siinä talossa suruliputus. Suruliputus voi myös olla koko maassa, jos joku tärkeä suomalainen kuolee tai on tapahtunut suuri onnettomuus, jossa monta ihmistä on kuollut.

Suomen vaakunassa on punaisella pohjalla kullan- ja hopeanvärinen leijona.

Lisää tietoa Suomen tunnuksista:
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/valtio_ja_kunnat/perustietoa_suomesta/

Suomen tunnuksista eri kielillä:
https://finland.fi/

Lippulaulu, tietoa liputuksesta, sukunimistä, historiasta, ym.

http://itsenaisyys100.fi/suomen-viralliset-tunnukset-lippu-ja-vaakuna/

  

 

Suomea kutsutaan usein myös nimellä Suomi-neito, koska Suomen kartta on kuin nainen, jolla on käsi ylhäällä. Siksi sanotaan usein, että osa Lappia on Suomen käsivarsi. Suomi-neito on Suomen ja suomalaisuuden symboli, jonka kaikki suomalaiset tietävät.

        
        Laulujoutsen on Suomen kansallislintu.
Kuvassa Suomi-neito kansallispuvussa.                  
              
       Kielo on Suomen kansalliskukka.
Sanasto:
  1. tunnus, symboli
  2. liputtaa, nostaa lippu tankoon
  3. kunnioittaa, arvostaa
  4. haudata (panna maahan)
  5. suruliputus (liputtaminen, kun jotakin surullista tapahtuu)

Tehtävät