VÄHEMMISTÖT

Vähemmistö on joukko ihmisiä, joita on vähemmän kuin suomalaisia ja jotka asuvat Suomessa. Esimerkiksi suomenruotsalaiset, romanit, saamelaiset jne. ovat vähemmistöjä Suomessa. Suomalaiset ovat taas Suomessa enemmistö.

Linkki Kansalaisen käsikirjaan, josta löytyy mm. tietoa kansalaisena Suomessa, perheistä, maahanmuuttajista:
http://www.suomi.fi/suomi/

Suomenruotsalaiset

Suomenruotsalaiset puhuvat ruotsin kieltä. Heitä on noin 300 000 eli alle 6 %. Suurin osa suomenruotsalaisista asuu Länsi-Suomessa. Heillä on omat ruotsinkieliset koulut. Suomen ja Ruotsin välissä on Ahvenanmaan saari, jossa yli 95 % ihmisistä puhuu ruotsia.

Tietoa maahanmuuttajista ja vähemmistöryhmistä Suomessa.

Saamelaiset

Saamelaiset asuvat Pohjois-Suomessa, Lapissa. Saamelaiset (lappalaiset) ovat Suomen ainoa alkuperäiskansa. Se tarkoittaa, että saamelaiset tulivat Suomeen aikaisemmin kuin suomalaiset ja heillä on oma vahva kulttuuri. Saamelaiset voivat opiskella saamen kielellä peruskoulussa ja lukiossa. Saamelaisia on Suomessa noin 6 000 - 7 000, Norjassa 20 000, Ruotsissa 17 000 ja Venäjällä 2 000.

Saamelaiset hoitavat poroja, kalastavat ja metsästävät. Saamelaisille on tärkeää myös matkailu.

Lisää tietoa saamelaisista.

Tietoa saamen kielistä.

Romaanit

 

Romanit ovat myös vähemmistö Suomessa ( puhekielessä mustalainen, tumma). Heitä on noin 6000 - 10 000. Romanit eivät voi opiskella romanin kielellä koulussa, mutta he voivat opiskella omaa kieltä ja kulttuuria. Heillä on esimerkiksi oma aapinen (ABC-kirja) ja oma romanin kielen sanakirja. Noin 1/2 Suomen romaneista asuu Helsingissä. Paljon romaneja on muuttanut Suomesta Ruotsiin.

Romanimission kotisivut, tietoa romanien historiasta ja kulttuurista sekä linkkilista:
http://www.romanomissio.fi/romanit.htm


 

Maahanmuuttajat

.Vuonna 2008 Suomeen muutti 27 602 ihmistä ja Suomesta muutti pois 13 411 eli Suomeen tulee enemmän ihmisiä kuin täältä lähtee pois. Maahanmuuttajat voivat olla siirtolaisia, paluumuuttajia tai pakolaisia. Suurimmat ryhmät tulevat Venäjältä, Virosta, Somaliasta ja Jugoslaviasta. Vuonna 2008 Suomessa asui 143 000 ulkomaalaista. Ulkomaalaisia on tällä hetkellä n.3 % ihmisistä. Se on paljon vähemmän kuin muissa Euroopan maissa.

Siirtolainen

Siirtolainen on henkilö, joka muuttaa toiseen maahan työhön. Esimerkiksi Suomesta Ruotsiin muutti paljon ihmisiä 1970-luvulla, kun Suomessa oli vähän työtä ja Ruotsi tarvitsi työntekijöitä. Vuosina 1961-97 muutti Suomesta Ruotsiin noin 400 000 suomalaista.

Paluumuuttaja

Kun suomalainen muuttaa Suomeen jostakin maasta, hän on paluumuuttaja. Paluumuuttaja on esimerkiksi inkeriläinen eli inkerinsuomalainen, joka muuttaa Suomeen entisen Neuvostoliiton alueelta. Suomen laki sanoo, että Suomeen voi muuttaa sellainen ihminen, jolla vähintään toinen vanhemmista on suomalainen tai kaksi isovanhempaa. Koko ajan inkeriläisiä muuttaa Suomeen lisää.

Pakolainen

Pakolainen on ihminen, joka pakenee omasta maasta, koska maa ei ole turvallinen. Vuosina 1973-2007 Suomeen tuli noin 29 500 pakolaista.

Kiintiöpakolainen

Maailmassa on noin 10 maata, jotka ottavat joka vuosi tietyn määrän pakolaisia esimerkiksi pakolaisleireiltä. Yleensä he ovat ihmisiä, jotka pakenevat sotaa. He ovat silloin kiintiöpakolaisia. Suomi on myös sellainen maa, joka ottaa joka vuosi tietyn määrän pakolaisia eli kiintiöpakolaisia. Vuonna 2002 määrä oli 750 pakolaista. Ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat 1970-luvulla Suomeen Chilestä. Sen jälkeen tuli kiintiöpakolaisia Vietnamista. Viime vuosina suurin määrä kiintiöpakolaisista tuli Iranista, Irakista ja entisestä Jugoslaviasta.

Turvapaikanhakija

Jos pakolainen tulee itse Suomeen ja pyytää turvapaikkaa, hän on turvapaikanhakija. Maassa ei ole turvallista elää esimerkiksi siksi, että maa ei hyväksy tiettyä uskontoa, rotua, kansallisuutta, tiettyä ryhmää tai mielipidettä. Esimerkiksi Somaliasta, entisestä Neuvostoliitosta tai Jugoslaviasta on tullut Suomeen paljon turvapaikanhakijoita. Turvapaikka on hyvin vaikea saada.

Jos maa ei anna turvapaikkaa, se voi antaa oleskeluluvan. Oleskelulupa tarkoittaa, että maahanmuuttaja saa asua Suomessa tietyn ajan. Kun aika loppuu, hänen täytyy lähteä pois tai hän voi yrittää hakea uuden oleskeluluvan. Esimerkiksi vuonna 2007 tuli Suomeen 1505 turvapaikanhakijaa, joista vain 68 sai turvapaikan, mutta 792 ihmistä sai oleskeluluvan.

Tilastokeskuksen tilastoja ulkomaalaisista, turvapaikanhakijoista ja päätöksistä.
 

Suomalaisen ja maahanmuuttajan avioliitto

Suomeen tulee myös paljon maahanmuuttajia siksi, että he menevät naimisiin suomalaisen kanssa. Esimerkiksi v. 2000 oli 1187 avioliittoa, jossa oli suomalainen nainen ja ulkomaalainen mies ja 1576 avioliittoa, jossa oli suomalainen mies ja ulkomaalainen nainen. Avioeroja tulee paljon. Avioeroja on silloin enemmän, kun suomalainen aviopuoliso on nainen.

Euroopan unionin kansalaiset

EU-maiden kansalaiset voivat tulla vapaasti Suomeen. He voivat olla Suomessa ja mennä työhön vapaasti, jos he ovat Suomessa alle 3 kuukautta. Sen jälkeen heidän täytyy hakea oleskelulupa.

Lisätietoja suomalaisten ja ulkomaalaisten avioliitoista ja avioeroista:
http://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/solmitut-avioliitot

Sanasto:
  1. vähemmistö (ryhmä ihmisiä, joilla on erilainen kulttuuri kuin valtaväestöllä)
  2. enemmistö, valtaväestö
  3. suomenruotsalaiset (Suomessa asuva ruotsinkielinen väestö)
  4. saamelaiset, lappalaiset
  5. tunnustaa, myöntää, sanoa oikeaksi
  6. lukio (n. 3-vuotta kestävä opiskelu peruskoulun jälkeen, voi johtaa yliopistoon)
  7. kirjoittaa ylioppilaaksi (loppukoe lukion jälkeen)
  8. valtuuskunta, delegaatio, edustajat
  9. parantaa, tehdä paremmaksi
  10. poro ( kesy peuraeläin, lappalaisten tärkein kotieläin)
  11. metsästää (pyydystää metsäneläimiä ruoaksi)
  12. elinkeino (ammatti, josta ihminen saa toimeentulon)
  13. matkailu, turismi
  14. romanit, tummat (mustalaiset)
  15. kunnioittaa, arvostaa
  1. aapinen, ABC-kirja (koulussa kirja, kun lapsi opettelee lukemaan)
  2. siirtolainen (maahanmuuttaja, joka muuttaa toiseen maahan työhön)
  3. paluumuuttaja (esimerkiksi suomalainen, joka asuu toisessa maassa ja muuttaa Suomeen)
  4. ulkosuomalainen (suomalainen, joka asuu toisessa maassa)
  5. pakolainen (ihminen, joka pakenee omasta maasta esimerkiksi sotaa)
  6. turvapaikka ( maa, jossa on turvallista ja josta voi hakea turvapaikkaa)
  7. turvapaikanhakija (ihminen, joka muuttaa toiseen maahan ja pyytää turvapaikkaa)
  8. rotu (biologisesti samaan lajiin kuuluvat)
  9. kansallisuus (tiettyyn kansaan kuuluvat ihmiset, vertaa kansalaisuus)
  10. mielipide, ajatus, käsitys
  11. oleskelulupa (maahanmuuttaja, joka saa luvan olla maassa tietyn ajan)
  12. Euroopan unioni, EU (osa Euroopan maista on mukana Euroopan unionissa eli eurooppalaisessa talousalueessa)

Tehtävät