2 Muun aineiston tuonti

Editoinnin perusteet
Kaikki projektissa tarvittava aineisto pitää tuoda ensin projektin varastoon projekti-ikkunaan. Yleensä videonPremieren Capture-komennolla siepatut videoleikkeet näkyvät heti Project-ikkunassa. Videoleikkeiden (AVI, MPEG, MOV) tavoin valokuvat (TIF, BMP, JPG, GIF, PSD, EPS, PIC) ja äänet (WAV, MP3, AIF) ja otsikot (.prtl) tuodaan editointiprojektin Project-ikkunaan komennolla File > Import. Kerralla voidaan tuoda kokonainen projekti, projektiaineiston sisältävä kansio tai yksittäisiä tiedostoja. Premieren aikajanalle aineistot saadaan raahamalla hiirellä Project-ikkunasta tiedosto aikanajan päälle. Premieressä tallenettava projektitiedosto (.ppj) sisältää projektiasetukset ja tiedot Projektiin kuuluvasta aineistosta.

Kuvat kannattaa käsitellä ennen projektiin tuomista niin, että kuvasuhde olisi sama kuin videon projektiasetuksissa (esim. 4:3, 768x576) ja tallentaa mieluiten TIF- , BMP- tai PSD-formaatissa. Premiere muuntaa tuodun kuvan projektin kuvasuhteisiin, ellei leikkeen asetuksista (Clip>Video options>Maintain Aspect Ratio) valita kuvasuhteen säilyttämistä alkuperäisenä. Valokuvissa käytetään usein myös jpg-muotoa, mutta tekstityksessä käytettäviä kuvia ei kannata pakata jpg-muotoon. TIF- tai PSD-muotoiseen kuvaan voidaan tallentaa kuvankäsittelyllä tehty valinta Alpha-kanavaan ja saada näin osa kuvasta läpinäkyväksi videokuvan päällä.

Myös äänen laatuun on kiinnitettävä huomiota projektin eri vaiheissa. Alkuperäinen aineisto kannattaa tallentaa ja tuoda videoprojektiin mahdollisimman korkealla näytteenottonopeudella. Nykyisin MiniDisc-laitteilla ja digivideokameroilla saadaan korkealaatuista 12-16 bittistä stereoääntä 32-44 kH taajuudella. Premieren projektiasetuksissa määritetään äänen laatu. Olisi suotavaa, että kaikilla projektiin tuoduilla äänillä olisi sama laatu (bittisyvyys) ja taajuus. Videon julkaisuvaiheessa (esim. Internet-videot) joudutaan usein pakkaamaan myös ääntä, jolloin laatu heikentyy.


>> Videoeditointi: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12