4 A/B editointi

Editoinnin perusteet
Aikajana ja perusraidat
Videoeditointi on parasta aloittaa yksikertaisella A/B -editoinnilla, jossa videoleikkeet pätkitään halutun pituisiksi ja järjestetään aikajanan perusraidoille peräkkäin niin, että joka toinen leike on raidalla 1A ja joka toinen raidalle 1B. Premieren editointiprojektissa tehtävä muokkaus ei vaikuta alkuperäisiin kovalevyllä oleviin videotiedosoon mitenkään, vaan editoinnillä määritellään aikajanan kussakin kohdassa käytettävät videoleikkeiden osaset. Aikajanan vasemmassa reunassa on työkaluvalikoima leikkeiden valintaan ja muokkaukseen sekä käytössä olevat video- ja ääniraidat.

Aikajanan mittakaavaa voidaan helposti muuttaa zoom-työkalulla tai alanurkan pudotusvalikosta valitsemalla esim. 4 sekunnin taso (Time Zoom Level). Kun liikutetaan hiirtä ykköspainike pohjassa ollen aikajanan päällä, näkyy hiiren kohdalla pystysuora editointilinja ja sen kohdan videoprojektin sisältö (myös mahdolliset reaaliaikaiset tehosteet) Premieren Monitor-ikkunassa sekä mahdollisesti järjestelmään liitetyssä ulkoisessa editointimonitorissa. Hiirellä voidaan myös mennä aikajanalta valittuun kohtaan ja käynnistää aikajana monitorista (play). Preview-toiminto (Enter-näppäin) näyttää aikajanan yläosassa keltaisena palkkina merkityn työskentelyalueen (Work Area) videon kaikkine tehosteineen laskennan (renderöinnin) jälkeen.

Jos leikkeiden vaihtumiseen halutaan jokin tehoste, pitää leikkeiden ulottua tehosteen keston verran toistensa päälle. Väliin jäävälle siirtymäraidalle (Transition) tuodaan Transitions -ikkunan valikoimasta haluttu tehoste. Jos siirtymätehostetta ei tarvita leikkeet tulevat toisiinsa kiinni joko samalle tai päällekkäisille raidoille. Siirtymätehosteita voidaan käyttää vain perusraitojen 1A ja 1B välissä ja ylempien raitojen siirtymät hoidetaan usein läpinäkyvyyttä säätelemällä, mikä taas ei ole mahdollista raidoilla perusraidoilla. Siirtymiä varten on syytä muistaa varata jo kuvattaessa parin sekunnin leikkausvara.

Leikkeiden editointi
Aikajanalle tuotu videleike voidaan leikata pienempiin palasiin partaveitsityökalulla (Razor ). Partaveitsityökalun moniraitaversiolla (Multiple Razor) voidaan leikata kerralla kaikilta raidoilta. Leikattua palasta voidaan helposti siirtää valintatyökalulla (nuoli) raahaamalla sekä pidentää tai lyhentää tarttumalla alku- tai loppupäähän.Tarkassa editoinnissa partaveitsi tai editointityökalu "tarttuu" automaattisesti haluttuun kohtaan asetettuun pystysuoraan editointilinjaan. Tartunta-asetuksen saa pois aikajanan alapalkin painikkeista (Toggle Snap to Edges ).

Toisten leikkeiden välissä olevien leikkeiden editoinnissa eri työkalut (Rolling/Ripple/Split/Slide) vaikuttavat eri tavoin kohdeleikkeeseen ja ympäröiviin leikkeiisiin. Premieressä on monenlaisia valintatyökaluja (Selection Tools) myös usean leikkeen tai alueen valintaan. Valittu leike/leikkeet voidaan poistetaan delete-näppäimellä. Leikkeen muokkaustoiminnot saa näkyviin hiiren kakkospainikkeella tai Clip-valikosta.

Premieressä projektiin tuotuja leikkeitä voidaan trimmata (leikata turhat pois) myös ennen leikkeen tuontia aikajanalle. Leike aukeaa trimmausmonitoriin kaksoisklikkaamalla sitä projekti-ikkunassa. Trimmaus tehdään merkitsemällä halutut alku- ja lopetuskohdat (Mark In/Out), minkä jälkeen valittu alue näkyy vihreänä. Alareunan Insert-painikkeella trimmattu leike menee valittuna olevalle raidalle ja leikkaa itselleen tarvittaessa tilaa, Overlay-toiminnolla leike saadaan perusraitojen päälle ilman alapuolisten raitojen katkeamista.

Valittuna olevan videoleikkeen nopeutta voidaan muuttaa (Clip>Speed). Leikkeen saa näkymään takaperin asettamalla nopeudeksi negatiivisen luvun (esim. speen -100 %). Perusraidoilla (1A ja 1B) olevien leikkeiden liikerataa voidaan myös säätää (Effects Control - paletti: Motion setup). Tekstit (Title), väripohjat (Color Matte) ja valokuvat voidaan käsitellä videoleikkeiden tavoin 1A ja 1B- raidoilla ja soveltaa niille siirtymäefekejä. Jos teksti halutaan videokuvan päälle, pitää tekstileike sijoittaa ylemmille raidoille, joissa läpinäkyvyysasetuksista voidaan tekstin tausta asettaa läpinäkyväksi. Valitulle leikkeelle voidaan soveltaa mitä erilaisimpia suodinefektejä (Video Effects -paletti) ja niiden yhdistelmiä.


>> Videoeditointi: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12