3 Premieren esittely

Editoinnin perusteet
Editointiprojektin aluksi on selvitettävä millaista tarkoitusta varten ja millaisesta lähtöaineistosta video aiotaan koostaa. Premieren käynnistämisen jälkeen ohjelma jääkin kysymään projektin lähtöasetuksia eli on hyvä päättää tehdäänkö esim. multimediavideo CD-ROM-käyttöön tai Internet-käyttöön, korkealaatuinen DVD-video, vai DV-laatuinen video joka editoinnin jälkeen tallennetaan kasetille. Jos lähtöaineisto on täysilaatuista digitaalista videokuvaa, kannattaa projektiasetukset valita videokortin mahdollisuuksien maksimitasolle eli otetaan käyttöön kortin reaaliaikaominaisuudet. Valmis video sitten tallentaa useassa muodossa ja eri laatuisena eri jakeluja varten. Jos taas aineisto on multimediatasoista (VHS-taso, MPEG1, 320x240 avit jne...) kannattaa valita multimediavideon projektiasetukset. Jos lähtöaineistona on MPEG1 tai MPEG4-pakattuja leikkeitä, on järkevää valita PAL Video for Windows -projektiasetukset, niin leikkeet näkyvät Monitor-ikkunassa editoinnin aikana. Seuraavassa tyypillisen DV-projektin asetukset (Valikosta: Project Settings)

Edit-valikosta aukeaa myös Preferences-asetukset, joista kannattaa valita projektin tallennushakemistot videokäyttöön tarkoitetulta levytä (ei systeemilevy).

Käyttöliittymä ja työkalut (kuva käyttöliittymästä)

Premieressä on aikajana-ikkunan ohella seuraavat ikkunat, jotka voidaan järjestää yhdistelmäpaleteiksi: Projekti, Monitori, Info, Navigointi, Historia, Komennot, Äänisuotimet, Videosuotimet, Vaihtotehosteet, Tehosteiden kontrollit liikkeelle, läpinäkyvyydelle ja videofilttereille. Tehoste-paletit saa piiloon ja näkyviin TAB-näppäimellä. Editoinnissa keskeistä on aikajanan työkalujen käyttö leikkeiden muokkauksessa ja järjestämisessä.

Valikossa File-osasta löytyy tiedostojen tuonti, tallennus, videokaappaus, videon koostaminen ja vienti nauhalle, uuden otsikon tai värinpohjan luonti. Edit-valikossa on ohjelma-asetusten ohella normaalit perunta, kopiointi, leikkaus jne. Project- valikosta löytyy esimerkiksi projektiasetukset ja projektin trimmaus. Kun videoleike on valittuna, voidaan Clip-valikosta tutkia ja muokata leikettä, erotella ääni ja videoraidat toisistaan, säätää videoleikeen nopeutta ja kestoa muokata videon läpinäkyvyys ja liikeasetuksia. Timeline- valikosta voidaan mm. käynnistää esikatselu, lisätä aikajanalle video- ja ääniraitoja. Työpöydän, ikkunoiden näkymiä ja työtiloja voidaan vaihdella Window-valikon kautta. Help-valikosta löytyy paljon tietoa editoinnista (englanniksi) ja mm. tiivistelmä näppäinkomennoista. Kun tarvitset lisä tietoa esim. jonkin työkalun käytöstä, käytä helpin hakutoimintoa.


>> Videoeditointi: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12