MAISEMANHOITO

Maisemanhoitosuunnitelma

takaisin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maisemanhoitosuunnitelma on hoitoa ohjaava asiakirja, johon sisältyy tavallisesti valokuvia ja alueen karttoja. Suunnitelman teossa olennaista on määritellä maiseman nykytila ja tavoitetila, johon hoitotoimenpiteillä pyritään. Tavoitetilan saavuttaminen vaatii yleensä pitkäjänteistä hoitoa, jolloin suunnittelussa on olennaista miettiä:
- Mitkä maisemakohteet ovat keskeisimpiä ?
- Mitä hoitotoimenpiteitä kohteissa tehdään ?
- Mitkä maisemakohteet ja hoitotoimenpiteet ovat kiireellisimpiä ?
- Miten hoitotoimenpiteet jaksotetaan eri vuosille ?
- Miten hoito rahoitetaan ?

Hoitosuunnitelma sisältää aina myös kustannusarvion tarvittavista materiaaleista, työvälineistä sekä työmäärästä. 

Maisemanhoitosuunnitelmia voidaan laatia hyvin eri tyyppisille ja eri suuruisille alueille. Voidaan tehdä esim. kyläkohtainen maisemanhoitosuunnitelma, tilakohtainen suunnitelma tai suppeampi pihasuunnitelma. Yhteistä erilaisten suunnitelmien laadinnalle ovat:

1) Maisema-analyysi, jossa arvioidaan maiseman nykyinen tila ja maisemaan sisältyvät arvot. Keskeisiä analysoitavia asioita ovat mm. näkymäsuunnat, reunavyöhykkeet sekä erilaiset arvokohteet. Hyvin usein kohteita joudutaan arvottamaan sen mukaan mitkä kohteet ovat maisemallisesti tärkeimpiä ja kiireellisimpiä hoidettavia. Analyysin pohjana kannattaa käyttää suurimittakaavaista karttakopiota alueesta sekä valokuvausta. Tarvittaessa analyysiin voidaan sisällyttää mm. historiallinen selvitys alueen käytöstä vanhojen valokuvien, karttojen sekä haastattelutietojen perusteella.

2) Kuviointi. Tarkoituksenmukainen maisemanhoidon kuvio voi olla metsätaloussuunnitelman kuvio, osa kuviosta (esim. reunametsä) tai useiden metsätalouskuvioiden yhdistelmä. Kuvioinnin tarkoituksena on jakaa alue maisemanhoidon kannalta mielekkäisiin kokonaisuuksiin. Metsäsuunnitelma on tässä yhteydessä hyvä perustyökalu.

 

| Oppimateriaali | Copyright | MetsäVerkko |