Ovat pitkälti metsien, soiden, vaarojen ja järvien luonnehtimia harvaan asuttuja luonnonmaisemia, joissa voimakkaammin maisemaan vaikuttava ihmistoiminnan muoto on metsätalous. Tämän vuoksi maisema-asioiden huomioiminen on metsätaloudessa erityisen tärkeää. Erityisesti maakunnan itä- ja pohjoisosissa luonnonmaisemat ovat vallitseva maisematyyppi.
|
Toisaalta Pohjois-Karjalan maisemille on ominaista historiallinen kulttuurivaikutus, erityisesti pitkälle 1800-luvulle jatkunut metsien kaskeaminen. Tänä päivänä laajamittaisen kaski- ja karjatalouden ajoista kertovat maakuntamme perinnemaisemat: kaskimetsät, ahot, niityt, metsälaitumet sekä hakamaat. Perinnemaisemat ovat pienimuotoisinakin arvokkaita kohteita, joissa yhdistyvät ekologiset, kulttuurilliset ja esteettiset arvot.
|
|
Pohjois-Karjalassa tyypillinen maaseudun kulttuurimaisema on vaara-asutusta. Valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin lukeutuvia kulttuurimaisemakohteita on mm. Ilomantsissa ja Kolilla. Näistä kohteista löydät lisätietoa linkistä
http://www.vyh.fi/luosuo/maisema/
valtakun.htm.
Laajoja peltojen luonnehtimia kulttuurimaisemakokonaisuuksia löytyy mm. Liperistä, Kiteeltä ja Tohmajärveltä. Hyvän yleiskäsityksen Pohjois-Karjalan kulttuurimaisemista, erityisesti rakennetuista ympäristöistä saat tutustumalla oheiseen artikkelisarjaan:
http://www.vyh.fi/aluekayt/kulttymp/
pka/artikk.htm.
|