METSÄPOLITIIKKA

Metsäliitto

takaisin

 

 

 

 

 

 

 

Metsäliitolla on ollut alusta asti tavoitteena yksityismetsänomistajien yhteistyö puukaupassa ja myöhemmin puunjalostuksessa ja tuotteiden markkinoinnissa. Metsäliitto perustettiin vuonna 1934 MTK:n pyöreän puun vientiliikkeeksi. Tavoitteena oli vaikuttaa kotimaan puukauppojen hintatasoon viemällä puuta ulkomaille ja yleensäkin kohentaa metsänomistajien asemaa puukaupassa suhteessa metsäteollisuusyrityksiin. osakeyhtiöstä osuuskunnaksi Metsäliitto muutettiin vuonna 1947. Osuuskunnan toiminta laajeni voimakkaasti puukaupasta puunjalostukseen. Tämän takia teollinen toiminta erotettiin erillisiksi yksiköiksi ja emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunnan tärkeimmiksi tehtäviksi jäivät puunhankinta sekä sijoitus- ja järjestötoiminta.


Nykyisin koko yhteenliittymää (konserni) kutsutaan Metsäliitto-Yhtymäksi. Yhtymä toimii Euroopassa mutta markkinoi tuotteitaan kaikkiin maanosiin. Tavoitteena on puun jalostusketjun hallinta jäseniltä tapahtuvasta puun hankinnasta puun jalostukseen ja tuotteiden markkinointiin asti.

Yhtymän emoyritys on Metsäliitto Osuuskunta. Osuuskunnan muodostavat noin 130 000 metsänomistajaa, jotka omistavat 5,1 miljoonaa hehtaaria metsämaata. Osuuskunta on suurin yksittäinen kotimaisen puun hankkija, hankintamäärä on ollut noin 17 miljoonaan kuutiometriä vuodessa. Osuuskunnan jäseneksi liittyvän on suoritettava osuusmaksu, joka määräytyy metsän pinta-alan ja maantieteellisen sijainnin perusteella. Yleensä osuusmaksu maksetaan puukauppojen yhteydessä sijoittamalla osa kauppahinnasta osuusmaksuksi. Kun osuusmaksu on maksettu, voi jäsen sijoittaa myös Metsäliiton lisäosuuksiin. Osuuspääomalle ja lisäosuuspääomalle maksetaan vuosittain Metsäliiton edustajiston vahvistama korko.

Osuuskunnan hallinnossa metsänomistajilla on keskeinen asema. Tärkeimmät hallintoelimet ovat seuraavat:
Edustajisto: Osuuskunnan jäsenet valitsevat keskuudestaan postiäänestyksellä joka neljäs vuosi edustajiston, jossa on 69 jäsentä.
Hallintoneuvosto: Edustajisto valitsee hallintoneuvoston, johon kuuluu 30 metsänomistajajäsentä ja neljä henkilöstöryhmien edustajaa.
Hallitus: Hallitukseen kuuluu hallintoneuvoston valitsemana jäsenet (5-8), toimitusjohtaja ja pääjohtaja (jos pääjohtaja nimetään)..

Puunhankinta jäseniltä ja järjestötoiminta ovat Metsäliitto Osuuskunnan keskeiset tehtävät kotimaassa. Osuuskunta on mukana puunjalostuksessa ja ulkomaan puukaupassa toimimalla seuraavien yhtiöiden merkittävänä omistajana (toukokuu 2004):
M-Real: Paperi ja kartonki
Botnia: Selluloosa
Finnforest: Sahatavara, levyt, jatkojalosteet
Metsä-Tissue: Vessa- ja talouspaperit
Thomesto: Puunhankinta Baltiasta ja Venäjältä

Lisää tietoa Metsäliitosta: http://www.metsaliitto.fi

| Oppimateriaali | Copyright | MetsäVerkko |