Metsälain
tarkoittamat erityisen tärkeät elinympäristöt
Näiden kohteiden hoito- ja käyttötoimenpiteet tulee tehdä siten, että elinympäristöjen ominaispiirteet säilyvät. Kohteilla ovat yleisesti kiellettyjä mm. kaikki maaperän muokkaamiseen ja kuivattamiseen tähtäävät toimenpiteet, avohakkuu, pienvesien perkaus, metsätien rakentaminen sekä muut puuston suoja- ja varjostusvaikutuksia muuttavat toimenpiteet. Varovaiset hakkuut ja uudistaminen ovat sallittuja, mikäli ne eivät vahingoita elinympäristön ominaispiirteitä.
(Metsälaki ja MMM:n päätös, Meriluoto & Soinisen 1998 mukaan)
Pienvesien välittömät lähiympäristöt
Lehtokorvet, ruoho- ja heinäkorvet sekä saniaiskorvet
Letot
Rehevät lehtolaikut
Pienet kangasmetsäsaarekkeet ojittamattomilla soilla
Kurut ja rotkot
Jyrkänteet ja niiden alusmetsät
Kalliot, kivikot, louhikot ja hietikot
Vähäpuustoiset suot
Rantaluhdat
Luonnonsuojelulain tarkoittamat arvokkaat luontotyypit
Luonnonsuojelulain tarkoittamaa luontotyyppiä ei saa muuttaa niin, että tyypin ominaispiirteiden säilyminen vaarantuu. Muuttamiskielto tulee voimaan vasta asiasta säädetyn hallintomenettelyn jälkeen. Alueellinen ympäristökeskus voi yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen kieltoon. (Luonnonsuojelulaki 29-31 §, Meriluoto & Soinisen 1998 mukaan)
Suurin osa luonnonsuojelulain tarkoittamista arvokkaista luontotyypeistä on Etelä- ja Lounais-Suomen sekä merenrannikon luontotyyppejä. Tässä materiaalissa käsitellään vain Pohjois-Karjalan alueella tavattavat tyypit.
Tervaleppäkorvet
Luonnontilaiset hiekkarannat
Avointa maisemaa hallitsevat yksittäiset kookkaat puut tai puuryhmät
Katso myös:
http://www.metsavastaa.net/index.cfm?docID=257
|